Neden önemli: Araştırmacılar bu yöntemle Dünya benzeri gezegenlerin daha kısa sürede gözlemlenebileceğini belirtiyor.
Gökbilimciler evreni incelemek için uzun yıllardır dairesel aynalara sahip teleskoplar kullanıyor. Ancak Rensselaer Politeknik Enstitüsü’nden astrofizik profesörü Heidi Newberg, alışılmış anlayışı değiştirebilecek farklı bir öneri sundu. Yeni fikir, James Webb Uzay Teleskobu büyüklüğünde fakat yuvarlak yerine dikdörtgen yapıya sahip bir teleskop tasarımı içeriyor. Araştırmacılar bu yöntemle Dünya benzeri gezegenlerin daha kısa sürede gözlemlenebileceğini belirtiyor.
Teleskop projesi farklı bir bakış açısı getiriyor
Newberg’in önerdiği tasarım 20 metreye 1 metre boyutlarında dikdörtgen bir aynaya dayanıyor. Bu ölçüler, ışığın belirli bir doğrultuda yoğunlaşmasını sağladığı için gözlemlerde daha yüksek verim elde ediliyor. Dairesel aynaların sunduğu geniş toplama alanına kıyasla daha dar bir yapıya sahip olsa da teleskop farklı açılardan döndürülerek gezegen ve yıldız sistemleri ayrıntılı şekilde incelenebiliyor. Araştırmacılar bu yöntemle, Güneş benzeri yıldızların etrafındaki yaşanabilir bölgelerde Dünya’ya yakın boyutlarda gezegenlerin belirlenebileceğini ifade ediyor.
Teleskop maliyetleri yeni çözüm arayışlarını doğuruyor
James Webb Uzay Teleskobu 6,5 metrelik aynasıyla 10 milyar dolara mal olmuştu. Bilim insanları aynı teleskopta 20 metrelik dairesel bir ayna kullanılsaydı maliyetin katlanarak onlarca milyar dolara çıkacağını belirtiyor. Bu büyüklükteki projelerin finansmanı oldukça zor olduğundan araştırmacılar daha düşük bütçeyle uygulanabilecek fikirler üzerinde yoğunlaşıyor. Dikdörtgen tasarımın en önemli avantajlarından biri ekonomik açıdan daha ulaşılabilir olması olarak öne çıkıyor. Ayrıca optik interferometre gibi çok sayıda teleskobun eş zamanlı çalışmasını gerektiren yöntemlere kıyasla teknik açıdan daha basit bir çözüm sunuyor.
Teleskop tasarımı yeni keşiflerin önünü açabilir
Araştırma sonuçlarına göre dikdörtgen aynaya sahip teleskop üç yıldan kısa sürede 30 ışık yılı mesafedeki Güneş benzeri yıldızların etrafındaki Dünya benzeri gezegenlerin yarısını tespit edebilir. Bu kapsamda 69 G tipi, K tipi ve F tipi yıldız ile yaklaşık 300 M cüce yıldız hedef alınabilecek. Böylece gökbilimciler sadece daha ekonomik değil aynı zamanda daha hızlı sonuç veren bir gözlem aracına sahip olabilecek. Uzmanlar, önerilen tasarımın kabul edilmesi halinde gelecekteki uzay gözlemlerinin yönünü değiştirebileceğini düşünüyor.

