Microsoft, en sürdürülebilir veri merkezini gelecek yıl İsveç’te açacak

Microsoft, İsveç’te açmayı planladığı veri merkezinin en gelişmiş ve sürdürülebilir veri merkezlerinden biri olacağını söyledi.

Yazılım devi, Gävle Sandviken ve Staffanstorp’taki veri merkezlerinden oluşan yeni bölgede, 2025 yılına kadar tüm binalarında ve veri merkezlerinde %100 yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılacağını açıkladı. Ayrıca, İsveçli enerji firması Vattenfall AB ile ortaklaşa geliştirdiği yeni bir hizmet sayesinde Microsoft, enerji tüketimi konusunda daha şeffaf olacak.

Microsoft Cloud Kurumsal Başkan Yardımcısı Noelle Walsh bir blog yazısında, şirketlerin enerji tüketimini yenilenebilir enerji kaynaklarıyla 7/24 eşleşen bir çözüm ürettiklerini söyledi. Walsh, Microsoft’un “Menşe Garantisi” adlı sertifikaları alarak sürdürülebilirlik hedeflerine ulaştığını da açıkladı. 

Tüketilen enerjinin kaynağını ve miktarını takip etmede bir açık olduğunu söyleyen Walsh, bu konudaki şeffaflığı artırmak için Vattenfall ile çalışacaklarını duyurdu. İki şirket, yenilenebilir enerji üretimi ile güç tüketimini hesaplamaya yardımcı olan IoT’ye dayalı bir sistem oluşturdu. Vattenfall 7/24 Matching çözümü, bir binanın yenilenebilir enerji kaynaklarının her saat ürettiği enerji miktarını ölçerek çalışıyor. Akıllı sayaçlar ile yerinde güç tüketimi seviyesini doğru bir şekilde ölçüyor. Microsoft, Vattenfall çözümünün 2030 yılına kadar karbon negatif olma ve 2025 yılına kadar %100 yenilenebilir enerji kullanma hedefinin önemli bir adımı olduğunu söylüyor.

Çevreci veri merkezi, “dairesel merkez” olarak adlandırılan sunuculardan ve diğer donanımlardan gelen “e-atıkları” azaltmaya yardımcı olan bir yapıya da sahip. Bu yapı, hangi donanım parçalarının yeniden kullanılabileceğini anlamaya yardımcı olmak için makine öğrenimini kullanan bir tür geri dönüşüm merkezidir. Microsoft bu vizyonu ile 2025 yılına kadar veri merkezlerinde kullanılan bileşenlerin yüzde 90’ını dönüştürmeyi hedefliyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu