Sokak sanatına robot dokunuşu geliyor

Georgia Teknoloji Enstitüsü yüksek lisans öğrencileri, insan hareketinin akışkanlığını taklit eden ilk grafiti boyama robot sistemini kurdular.

GTGraffiti olarak adlandırılan sistem, insan boyama hareketlerini kaydetmek için hareket yakalama teknolojisini kullanıyor. Ardından sokaklarla özdeşleşen grafiti resimlerini sprey boyayan kablolu bir robot devreye giriyor.

Projede robotik doktora öğrencisi Gerry Chen, yüksek lisans öğrencisi Juan-Diego Florez ile iş birliği içinde. Ekibin robot sistemine ilişkin hakemli çalışması, Haziran 2022’de Uluslararası Robotik ve Otomasyon Konferansı’nda yayınlanacak.

Nasıl çalışır?

GTGraffiti sistemi üç aşamadan oluşuyor: Sanat eseri yakalama, robot donanımı ve planlama ve kontrol. İlk olarak ekip, insan sanatçıların resimlerini kaydetmek için hareket yakalama teknolojisini kullanıyor. Bu, spreyle boyanmış sanat eserleri üretmek için gereken hareket türlerine ilişkin bilgi ve veri sağlayan bir strateji. Ekip daha sonra her hareketi hız, ivme ve boyut açısından analiz edip robotu tasarlamak için kullandı. Üçüncü aşamada ise sanatçının kompozisyonu elektrik sinyallerine dönüştürülüyor. Böylece boyut ve perspektif gibi ögeler içeren programlanabilen bir dijital karakter kütüphanesi oluşuyor.

Chen, “Sanat, özellikle resim ve dans, insanların yapabileceği en karmaşık ve nüanslı hareketlerden bazılarına örnek teşkil ediyor. Yani, insanların yaptığı son derece teknik şeyleri yapabilen robotlar yaratmak istiyorsak, o zaman dans edebilen veya boyayabilen robotlar yaratmayı hedeflemeliyiz. Ancak bu sayede robotların olağanüstü yeteneklerini gösteren yeni beceriler kazanabilir.” diyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu