Moldova’dan siber savunma revizyon planı

Avrupa’nın görece fakir ülkelerinden Moldova, komşusu Ukrayna’da yaşanan savaşın gölgesinde yeni bir revizyona gidiyor. Savaşın ortasında kritik altyapısını artan tehditlerden korumak için Moldova bir dizi siber savunma önlemleri almayı planlıyor. Yaklaşık 3 milyon nüfuslu ülkedeki yetkililer, temel siber güvenlik kuralları ve kurumları oluşturmak için gerekirse sıfırdan düzenleme yapacak kadar konuyu ciddiye alıyorlar.

Bütçe ve istihdam sıkıntısı

Ülkenin planları, Avrupa Birliği yönergelerine uygun yeni mevzuat taslağı hazırlamayı, devlet dairelerinde güvenliği artırmayı ve hükümete ve diğer temel hizmetlerine yönelik siber saldırılarla ilgilenecek yeni bir ulusal bilgisayar acil müdahale ekibinin veya CERT’nin yıl sonuna kadar başlatılmasını içeriyor. Fakat Moldova için asıl zorluk, yeni işleri doldurmak için nitelikli siber güvenlik uzmanları ve onlara ödeme yapacak bütçe. ABD, 2018’den bu yana Moldova’ya yaklaşık 11 milyon dolar siber güvenlik ve siber suçla mücadele yardımı sağladı. Ancak elbette bu bütçe büyük değişim için yeterli değil.

Moldova’nın Dijitalleşmeden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Iurie Turcanu, bu Şubat ayında Rusya’nın işgalinden sonraki haftalarda Ukrayna’daki hükumet ve kritik altyapının siber saldırılarla vurulmasının ardından, “Aklımıza gelen ilk soru şu oldu: siber güvenlik perspektifi? İş sürekliliği planlarımıza hazır mıyız? Bizde hiç var mı?” açıklamasında bulundu. Turcanu, Moldova’nın yeni CERT’sinin çoğu özel şirketler olan kritik altyapı sağlayıcılarıyla bağlantı kuracağını ve büyük siber saldırılara yanıt vermek için onlarla ve devlet kurumlarıyla koordineli olacağını belirtiyor.

İlgili Makaleler

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu