Kitaplığınızda mutlaka bulunması gereken 10 en iyi FinTech kitabı

Gelişen teknoloji finans sektörünü de oldukça etkiliyor ve beraberinde geliştiriyor. Finans sektörünü daha yakından takip etmek isteyenler varsa bu yazıyı okuyabilirler.

Bloglar ve haber portalları sizleri işletmeler ve kurumsal haberler açısından güncel tutabilirler; fakat genelde kapsamlı araştırmalar ve röportajların derlemesinden oluşmuş kitaplar, belli bir sektöre ve ortaya çıkan trendlere yönelik daha geniş bir bakış açısına sahip olmanıza yardımcı olur.  Bu sayede gelişmeleri de rahatça takip edebilirsiniz. Sizler için en iyi finTech (Finans Teknolojisi) kitaplarını seçtik. Bu kitaplar FinTech’i tamamen kapsamıyor fakat sizlere FinTech ve dijital bankacılık üzerine ihtiyacınız olan düşünceyi vereceklerdir. Eğer bitcoin, para birimleri, kredi çeşitleri, mobil bankacılık, paranın ve bankacılığın geleceği gibi konularla ilgileniyorsanız ve merak ediyorsanız kitaplığınızda bulunması gereken en iyi 10 finTech kitapları işte bunlar:

  1. ‘Bank 3.0: Bankacılık Neden Artık Gittiğiniz Bir Yer Değil, Yaptığınız Bir Şeydir’ – Brett King

            ABD, Almanya, Fransa, Japonya’da Amazon’da en çok satan yazarlardan birisi olan Brett King, aynı zamanda Avusturalyalı teknoloji fütüristi ve konuşmacıdır. King, 2010 yılındaki Bank 2.0 adlı baskısından sonra, 2012 yılında “Bank 3.0: Bankacılık Neden Artık Gittiğiniz Bir Yer Değil, Yaptığınız Bir Şeydir (Bank 3.0: Why Banking Is No Longer Somewhere You Go But Something You Do)” kitabı ile geri döndü. Bu kitap, mobil cüzdanı, tablet bilgisayarları, bulut teknolojisini ve sosyal medya uygulamaları da dâhil olmak üzere birçok bankacılık ve finansal hizmetler ile birlikte gelişen son trendleri, gelişmekte olan tüketici eğilimini de içeren oldukça detaya sahiptir.

İlgili Makaleler

            Banka 3.0, özellikle müşteri davranışı ile geleneksel finansal hizmetler arasında oluşan boşluğa dikkat çekiyor. Bu kitap aynı zamanda, banka dışı rakipler ve yeni başlayanlar için sektörü sekteye uğratma fırsatı da sunuyor. Eğer finTech ile ilgili bir kitap okumak istiyorum diyorsanız bu kitabı kitaplığınıza ekleyebilirsiniz.

  • “Breaking Banks: Yenilikçiler, Dolandırıcılar Ve Stratejistler Bankacılığı Yeniden Başlatıyor” Brett King

            Brett King’in Mayıs 2014 yılında yayınlanan “Son Dakika Bankaları: Yenilikçiler, Dolandırıcılar Ve Stratejistler Bankacılığı Yeniden Başlatıyor (Breaking Banks: The Innovators, Rogues ve Strategists Rebooting Banking)” isimli kitabı, finans ve bankacılığı yeniden tanımlamak isteyen dünyanın her yerinden finTech girişimleri, uzmanları ve bunların karşısında olan bozucuların röportajlarından oluşan bir koleksiyondur.

            Kitapta yer alan bu hikâyeler içinde, vaka çalışmaları ve paranın geleceğine yönelik vizyonlara dair tanıklıklar vardır. Yer alan konular arasında bitcoin, eşler arası krediler, sosyal medya platformları ve yeni bankacılık iş modelleri bulunuyor.

            Brett King’in heyecanla beklenen bir başka kitabı  “Artırılmış: Akıllı Çizgide Hayat” ise insanların birçok bilgiye anında erişmesini sağlayacak yeni gelişen teknolojilere odaklanıyor.  Haziran 2016 yılında yayınlanmış olan kitap, aynı zamanda yapay zeka tabanlı kişisel asistanlar gibi teknolojilerin yaşama ve öğrenme şeklimizi nasıl temelden değiştirdiğini vurguluyor. Bunun dışında otonom arabalardan ve akıllı sensörlerden de bahsediyor.

  • ‘Digital Bank: Dijital Banka Kurma veya Olma Stratejileri’ – Chris Skinner

            ‘SEPA Sonrası Finansın Geleceği’ ve ‘Küreselleşmiş Bir Dünyada Bankacılığın Geleceği’  kitaplarının yazarı Chris Skinner, “Dijital Banka: Dijital Banka Kurma veya Olma Stratejileri (Digital Bank: Strategies to Launch or Become a Digital Bank)’” isimli kitabıyla oldukça ilgi çekti. Bu kitap, bankacılıkta dijital devrime ilişkin derinlemesine bir analiz sunuyor. Özellikle mobil internete odaklanmış olan kitap, Almanya’daki FIDOR Bank gibi yeni bankacılık modellerinin, Metro Bank ve Zopa gibi de yeni finTech girişimlerine yönelik analizleri bulunduruyor.

            Chris Skinner finTech endüstrisindeki en etkili kişilerden birisi olarak kabul edilmiş bir yazardır, yorumcudur ve açılış konuşmacısıdır.  Skinner, aynı zamanda bir Avrupa finans sektörü ağ grubu olan Finansal Hizmetler Kulübü’nün de kurucusu ve başkanıdır. Skinners’in bir diğer önemli kitabı olan “Vale Web” de bir para borsası olan Blochain ile ilgilidir ve Ocak 2016’da yayınlanmıştır.

  • The End of Banking: Para, Kredi ve Dijital Devrim – Jonathan McMillan

            İki anonim yazar tarafından yayınlanmış olan “Bankacılığın Sonu: Para, Kredi ve Dijital Devrim (The End of Banking: Money, Credit, and the Digital Revolution)”, bankacılığı inceleyen, endüstrinin finansal sistemi neredeyse çökerttiğini açıklayan ve okuyucuyu düşünmeye yönlendiren bir kitaptır.

            Bu kitap, dijital devrimin, bilinen bankacılık sistemini kesin olarak sona erdirecek bir oyun değiştirici olacağına dikkat çekiyor.  Aynı zamanda finans dünyasının temel sorunlarını ortaya koyarken, modern bir finansal sisteme ilerlemek için birçok çözüm önerisinde de bulunuyor.

            Jonathan McMillan ise kimliklerini korumak isteyen iki yazarın belirlediği ve kullandığı bir takma addır. Yazarlardan birisi, küresel bir bankanın yatırım bankacılığı bölümünde çalışan finans uzmanıdır; diğer yazar ise ekonomi ve uluslararası ilişkiler alanında iki lisans derecesine sahip bir akademisyen ve araştırmacıdır. Bu araştırmacı aynı zamanda M.Phil’e de sahiptir. Cambridge Üniversitesi’nden ekonomi alanında ve İsviçre Federal Teknoloji Enstitüsü, ETH Zürih’ten ekonomi alanında doktora derecesi de almıştır.

  • ‘The Power of Mobile Banking: Perakende Finansal Hizmetlerdeki Devrimden Nasıl Kar Edilir’ – Sankar Krishnan

            “Mobil Bankacılığın Gücü: Perakende Finansal Hizmetlerdeki Devrimden Nasıl Kar Edilir (The Power of Mobile Banking: How to Profit from the Revolution in Retail Financial Services)” isimli kitabın yazarı Sankar Krishnan, kariyer bankacısı ve finansal hizmetler endüstrisi düşünce lideridir. Bu kitabında yeni teknolojik ve mobil dünyamızla ilgili zorluklar ve aynı zamanda bize sunulan fırsatlar yer alıyor.

            Kitap özellikle mobil bankacılık, mobil ödemeler ve e-ticaret üzerine araştırmalara dayanıyor ve bankaların kullanıcılarına fayda sağlayabileceği fırsatlar ve hizmetler sunabilmesi için de gerekli olan temel stratejileri vurguluyor.

  • ‘Virtual Banking: Yenilik ve Ortaklık İçin Bir Kılavuz’ – Dan Schatt

            Dan Schatt’ın yazdığı bu kitap Wiley Finance serisinin bir kitabıdır ve özellikle dijital ödemelere odaklanarak teknolojinin finans ve bankacılık üzerinde nasıl etkiler bıraktığıyla ilgileniyor.

            Sanal Bankacılık: Yenilik ve Ortaklık İçin Bir Kılavuz (Virtual Banking: A Guide to Innovation and Partnering) kitabı, finansal hizmetler endüstrisini yeniden tanımlayan temel yönelimlere ve gelişmelere genel bir bakış açısı sunuyor, geleneksel bankacılık iş modellerinin geleceği hakkında da fikir veriyor.

            Bunun dışında, yerleşik bankalar, rakipler ve banka olmayanlardan gelen yenilikleri tartışıyor ve elektronik ödemeler, mobil ödemeler, sanal bankacılık programları ile değişen geleneksel ortamda başarıya yönelik temel stratejilere oldukça kapsamlı bir bakış açısı sunuyor.

  • “Bye Bye Banks: Perakende Bankalar Teknoloji Girişimleri Tarafından Nasıl Yerinden Ediliyor, Azaltılıyor ve Aracısız Oluyor ve Hayatta Kalmak İçin Ne Yapabilirler’ – James Haycock, Shane Richmond

            James Haycock ve Shane Richmond, “Bay Bay Bankalar? (Bye Bye Banks)” kitabıyla, teknoloji girişimlerinin finansal hizmetler endüstrisini nasıl bozduğunu araştırırken aynı zamanda geleneksel bankalara da yaşadığımız dijital dönemde ilerlemelerine yardımcı olabilecek birçok temel strateji sunuyor.

            Bu kitap, dünyanın en büyük bankalarının üst düzey yöneticileriyle yapılmış birçok önemli röportajı içeriyor ve yerleşik bankaların bugünkü tüketicilerinin de gerçekte onlardan ne istediklerini daha net bir şekilde anlamalarına ve dijital dönüşümlerini tetiklemelerine yardımcı olacak bir “Beta Bankası” iş modeli öneriyor.

  • ‘Smarter Bank: Para Yönetimi Neden Bankalara ve Kredi Birliğine Para Hareketinden Daha Önemlidir’ – Ron Shevlin

            “Daha Akıllı Banka (Smarter Bank)” kitabı da oldukça önemli bir finTech kitabıdır. Bu kitap, büyük veri, katılım gibi ortaya çıkan teknolojik yönelimleri ve teknolojik konuları kapsıyor. Aynı zamanda bankaları ve kredilerini, daha karlı hale getirebilmek için de yardımcı oluyor. Amacı ise, ortaya çıkan yıkıcı teknolojilerden nasıl yararlanılması gerektiğini öğretmektir.

            Daha Akıllı Banka kitabı, aslında bankacılık sektörünün güncel ana konularını, yeni rekabet ortamını ve rakiplerinin gücünü, akıllı telefonların yükselişini ve çoğalışını, mobil finansı ve mobil bankacılık fırsatlarını derinlemesine anlatıyor.

  • ‘Digital Gold: Bitcoin ve Parayı Yeniden Keşfetmeye Çalışan Uyumsuzlukların ve Milyonerlerin İç Hikayesi’ – Nathaniel Popper

            “Dijital Altın: Bitcoin ve Parayı Yeniden Keşfetmeye Çalışan Uyumsuzlukların ve Milyonerlerin İç Hikâyesi(Digital Gold: Bitcoin and the Inside Story of the Misfits and Millionaires Trying to Reinvent Money)” isimli kitabın yazarı Nathaniel Popper, New York Times teknoloji ve iş dünyası muhabiridir. Kitabını ise Mayıs 2015’de yayınlamıştır.  Bu kitap, bitcoinin tarihini ve küresel olarak nasıl ortaya çıktığına dair oldukça geniş bir analizi barındırıyor. Bu,  bir sosyal hareket olarak da değerlendirilebilir.

            Kitapla ilgili bir diğer önemli bilgi ise, birçok önemli ismin röportajlarını içeriyor olmasıdır. Bitcoin’in gizemli kurucusu Satoshi Nakamoto,  Arjantinli milyoner ve Çinli bir girişimci olan Tyler ve Cameron Winklevoss da dahil olmak üzere dünyanın önde gelen dijital para kişilikleri ve uzmanlarıyla yapılmış birçok röportaj ve iç görüler yer alıyor.  The New York Times’tan önce Harward mezunu olan Hopper, Los Angeles Times ve The Forward’da da çalışmıştır.

The Age of Cryptocurrency: Bitcoin ve Dijital Para Küresel Ekonomik Düzene Nasıl Meydan Okuyor’ – Paul Vigna, Michael J.Casey

            FinTech kitapları arasında bitcoin ve kripto para birimleriyle ilgili mutlaka yerini alması gereken bir diğer kitap da “Kripto Para Çağı: Bitcoin ve Dijital Para Küresel Ekonomik Düzene Nasıl Meydan Okuyor (The Age of Cryptocurrency: How Bitcoin and Digital Money Are Challenging the Global Economic Order)” dur. Wall Street Journal muhabirlerinden Paul Vigna ve Michael J.Casey tarafından yazılmış olan kitap, bitcoin ve kripto para birimlerinin bir devrimi başlatmasına hazır olduğunu anlatıyor.  Aynı zamanda, bu teknolojilerin finansal sektörü potansiyel olarak nasıl yeniden icat edebileceğini ve onları nasıl değişime uğratabileceğini, temel finansal hizmetleri dünyanın bankasız nüfusuna getirme ihtimalleri olduğunu söylüyorlar ve bunun araştırmasını yapıyorlar.  Eğer bu konularla ilgili daha fazla bilgi öğrenmek istiyorsanız mutlaka bu kitabı okumalısınız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu