Konteynerler kurumların nasıl hayati bir parçası olabilir?

BT departmanları kurumsal çevikliği, verimliliği ve yeniliği artırmak için giderek daha fazla yetkilendiriliyor. Konteynerizasyon da bu ivmeyi destekleyen bir rol oynuyor.

Konteynerler, geliştirici ekiplerinin en çok ihtiyaç duyduğu yerlerde daha fazla esneklik ve ölçeklenebilirlik sağlasa da birçok BT uzmanı bu teknolojiyi hala bir meydan okuma olarak görüyor. 

Merkezileştirilmiş veritabanları gibi eski teknolojilerle birlikte çalışabilirlik sorunlarından konteyner yayılmasına kadar birtakım karmaşıklıkları nedeniyle, konteynerlerle ilgili sorunlarla karşılaşmak elbette muhtemeldir. Fakat doğru şekilde kullanıldığında konteynerler, BT departmanları için hayati bir varlık olmasının yanı sıra, bulut bilişim için de temel yapı taşı haline gelebilir. 

Sanal bir makine gibi davranan konteynerler, geliştiricilere diğer işlevlerden izole kalırken uygulamaların ve kitaplıkların çalıştırılabileceği bağımsız bir paket sunar. Ayrıca öngörülebilir bir ortam sunan konteynerlerin hibrit, genel ve özel bulut kurulumlarında uygun ölçekte dağıtılması da kolaydır ve geleneksel sanal makinelerden daha düşük maliyetlidir. Tam olarak bu avantajlar, konteynerlerin her geçen gün popülaritesini artırıyor. Yakın zamanda yapılan bir anket çalışması da geliştiricilerin yüzde 84’ünün üretimde konteyner çalıştırdığını göstererek bu popülarite artışını doğruluyor.

Konteynerlerin kullanımını basit hale getirin

Durum bilgisi olmayan uygulama iş yüklerini çalıştıran konteyner ortamları ile eski altyapı üzerindeki durum bilgisi olan uygulama iş yükleri arasında yarattığı mimari ayrıma karşın Kubernetes gibi düzenleme araçlarının geliştirilmesi, kuruluşların konteyner ortamları üzerinde daha fazla kontrol sahibi olmaya başlamalarını ve durumsuz uygulamaların faydalarını görmelerini sağlıyor. Örneğin, hizmetlere yönelik çevrimiçi bir ilk yaklaşımı benimseme, daha kolay yeniden dağıtım ile ölçeklenebilirlik ve API’leri kullanarak uygulamalar ve hizmetler arasında daha kolay bağlantılar kurma yeteneği; işletmelerin konteyner olanaklarından yararlanmasını sağlıyor.

Başlangıçta durum bilgisi olan uygulamalar için oluşturulan mimari, artık daha modern alternatiflerden mümkün olan çevikliği, yeniliği ve esnekliği sağlayamaz. Örneğin, durum bilgisi olan uygulamaların genellikle silolarda var olan kendi bağımsız ağları, politikaları ve altyapıları olacaktır. Bu durum, altyapıyı doğrudan değiştirmeden ölçeklendirmeyi veya API’leri kullanan diğer uygulamalarla bağlantı kurmayı zorlaştırır. Bu da geliştiricilerin, eski altyapı ile veritabanları ve daha yeni teknolojiler arasındaki boşluğu doldurmaları gereken bir bir ikilemde sıkışıp kalmalarına neden olur. Bu sorun ne kadar uzun süre devam ederse de üstesinden gelmek o kadar zordur. Söz konusu sorunu çözmek ise sadece eski bir veritabanını daha modern bir alternatifle değiştirmekten ibaret değildir. Bunun yerine, daha dikkatli bir yaklaşıma ihtiyaç vardır. Veritabanları genellikle kesintilerin önlenmesi gereken kritik iş uygulamalarını destekler ve daha yenilikçi bir NoSQL veritabanının otomatik olarak konteynerleri karşılayabileceğinin garantisi yoktur.

DevOps başarısını sağlama

Neyse ki bu sorunu aşmanın bir yolu var. Modern NoSQL veritabanları, Kubernetes gibi yeni araçlarla sorunsuz bir şekilde çalışacak şekilde özel olarak tasarlanmıştır. Yani geliştirici ekipleri, bulut içindeki merkezi veritabanlarına bağlanan konteynerler sürecini yönetebilir ve denetleyebilir. Bu esneklik, tüm bileşenlerin birbiriyle uyum içinde çalışmasını garanti ederek BT ​​altyapısına ve DevOps’a yönelik bütünsel bir yaklaşım benimsemenin artık mümkün olduğunu gösteriyor.

Zaman geçtikçe, neredeyse tüm iş uygulamalarının konteynerler içinde çalıştırılması ve oluşturulması mümkün olacak. Doğru uygulandığında ise konteynerlerin sağladığı çeviklik BT departmanlarına, günlük bakımın daha yenilikçi işler için zamanlarını sınırladığı ‘ışıkları açık tutma’ ikileminden bir çıkış yolu sunuyor. Bu nedenle, BT departmanlarının teknoloji karışımı arasındaki birlikte çalışabilirliği mümkün olduğunca gündemde tutması gerekiyor.

Kubernetes teknolojisiyle hem geliştiricilerin daha katma değerli işlere vakit ayrımasını sağlamak hem de şirket içi genel bulutun basitliği ve özgürlüğüne erişmek için NSC Cloud’un Kubernetes Ürünleri’ni inceleyin ve uzman ekiplerden ihtiyacınıza en uygun seçenekleri öğrenerek hemen bir demo talep edin.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu