Kubernetes kullanmanız için 10 sebep!

Son yıllarda, depolama çözümleri arasında Kubernetes’in adeta gizli bir standart haline geldiğini görüyoruz. Depolama alanında artan talep doğrultusunda şirketler çözümü Kubernetes sistemlere yatırım yapmakta görüyor.

DevOps araçlarınıza neden Kubernetes eklemelisiniz?

Sistemin esnekliğini, performansını ve verimliliğini artıran Kubernetes, bünyesindeki mikro hizmetler sayesinde birçok farklı amaç ve ihtiyaca zahmetsizce cevap verebiliyor. Siz de DevOps araçlarınız içine Kubernetes’i dahil ederek kaynaklarınızı optimize edip uygulamalarınızın zenginleştirebilirsiniz.

Depolama çözümleri operasyonlarda sıklıkla kullanılır hale geldikten sonra sıradaki hamle, farklı altyapılara sahip depolama araçlarının nasıl yönetileceğine geldi. Hiç şüphe yok ki Kubernetes, her türlü depolama ihtiyacını yönetecek zengin bir repertuvara sahip gelişmiş ve modern bir altyapı olarak karşımıza çıkıyor. Sistemin modern yapısı sayesinde bulut hizmeti ile de tam uyum ve randıman sağlayabilirsiniz. Dilerseniz Kubernetes’i bulutta değil daha geleneksel olan dahili sunucularınızda da çalışabilir ya da hibrit bir çözüm olarak da değerlendirebilirsiniz.

Eğer operasyonlarınızı bulut üzerinde yönetmek istiyorsanız, Kubernetes geleneksel sunucudan buluta geçiş sürecinde de işinizi bir hayli kolaylaştıracaktır. Zahmetsiz kurulum ve sorunsuz işleyiş sayesinde maliyetlerinizi düşürüp hizmet kalitenizi artıracağınızı unutmayın. Kurumlara birçok ayrıcalık sağlayan Kubernetes’i kullanmanın avantajlarını maddeler halinde açıklayalım:

1. Taşınabilirlik

Kubernetes sayesinde hibrit bulut bilişimin nimetlerinden faydalanabilir ve hem özel hem de genele açık bulut hizmetlerini yürütebilirsiniz. Kubernetes aynı zamanda bu ağlar üzerinde yürüttüğünüz iş operasyonlarının da yükünü üstlenip size zaman ve enerji tasarrufu sağlayarak altyapı geliştirmeleriniz için kaynak yaratır. Doğal olarak bu da verimliliği artırır. Ancak burada asıl avantaj, işin durumuna ya da yüküne göre bulutlar arasında geçişin de kolaylıkla yapılabilmesidir.

Normalde geleneksel bir sunucu ya da depolama çözümüne uzaktan erişim sağlamak istediğinizde ekleyeceğiniz her bir değişken risk taşıyacaktır. Ancak Kubernetes zaten sanal makinelerde çalışıp altyapısını bulut üzerinde kurduğu için çok daha taşınabilir ve risksiz bir çözümdür. Kubernetes’e terfi olarak depolama çözümünüz sağlam çalıştığı sürece inanılmaz esnek bir hizmete kavuşursunuz.

2. Zaman ve emek tasarrufu

Depolama çözümü kullanmak bilişim departmanınızı birçok açıdan rahatlatır. Örneğin, Kubernetes gibi bir çözüm sayesinde yazılımlara özel ayrı bir kodlama yazmak zorunda kalmazsınız. Gittikçe bir sektör standardı haline gelen Kubernetes ile tekerleği tekrar tekrar keşfetmenize gerek kalmaz. İşte tam da bu nedenle Kubernetes, son dönemde inanılmaz yaygın hale geldi. Kubernetes kullanarak çalıştığınız platformdan bağımsız olarak her türlü desteği kolaylıkla alabilir ya da platform seçimlerinde özgür olabilirsiniz. Kubernetes, yazılımların geliştirilmesi için gerekli dosyaları içerdiği için adeta bir yapboz gibi bir araya getirilerek daha büyük ve karmaşık amaçlar için dönüştürülebilir. Takdir edersiniz ki Kubernetes dışında bir alternatif, çok büyük bir programlama maliyetini beraberinde getirir.

Kubernetes sayesinde bulut tedarikçileriyle aynı dili konuşur ve onların altyapısını daha verimli ve uyumlu şekilde kullanabilirsiniz. Kendi sisteminizi buluta dönüştürmek yerine zaten hazır olan altyapılara geçişiniz çok daha zahmetsiz ve hızlı olacaktır. Kurulum sürecinden kazanacağınız zamanı yazılım geliştirmeye ya da mevcut yazılımları iyileştirmeye ayırabilirsiniz.

3. Stabil ve güvenli

Alışageldiğimiz üzere bir işletim sisteminde aynı anda birçok yazılım çalışmaktadır. Ancak işletim sistemini güncellemeniz gerektiğinde bazı güvenlik sorunları yaşayabilirsiniz. Özellikle yazılımların sürümü ile işletim sistemi arasındaki uyumsuzluk bazı stabilite ve güvenlik sorunlarını meydana getirebilir. Bu tarz değişimler kişisel kullanımlarda fazla göze batmasa da kurumsa ölçekte gerçekten can sıkıcı bir hal alabilir. Uyumsuz tek bir yazılım nedeniyle tüm işletim sistemi sekteye uğrayabilir. Bu sorunun üstesinden gelebilmek adına bilişim uzmanları işletim sistemini devamlı olarak gözlemlemek zorundadırlar.

Ancak Kubernetes gibi bir çözüm sayesinde işletim sisteminizi güncellerken bu tarz dertlerle boğuşmazsınız çünkü yazılımlar işletim sisteminden bağımsız olarak çalışabilmektedir. Siber güvenlik söz konusu olduğunda, işletim sistemine gelen en ufak bir yama ya da güncellemeyi, diğer yazılımlara ne olacağını düşünmeden indirip kurabilirsiniz. Üstelik, yazılımlara ya da işletim sistemine gelen yeni özellikleri birbiriyle çakışmayacak şekilde kurup deneyebilirsiniz. Dilerseniz farklı sürümde gerçekleşen kurumları saklayabilir, ihtiyaç anında onlara dönüş yapabilirsiniz çünkü bazı durumlarda işletim sisteminin ya da yazılımın bir önceki sürümünü test amaçlı kullanmanız gerekebilir. Bu sayede sorun tespitinde belirgin bir hız kazanırsınız.

4. Mimari avantajlar

Kubernetes ile admin dediğimiz yönetici maliyetlerinde önemli bir düşüş yaşamakla birlikte hizmet kalitesinde artış sağlarsınız. Her bir görev için şeffaf bir atama düzenlendiği için dosyaları yönetmeniz daha rahat olur. İster parça parça isterseniz bütün olarak yazılımlarınıza ve verinize erişebilirsiniz. Tek bir altyapı altında az önce de belirttiğimiz gibi farklı sürüm yazılımları barındırabilir ve ihtiyaç anında onları çalıştırabilirsiniz.

5. Her türlü sağlayıcı ile uyum

Kubernetes sadece yeni nesil bulut çözümleriyle değil, aynı zamanda geleneksel kurum içerisinde bulunan fiziksel sunucularla da yüksek verimlilik ile çalışır. Bu özelliğinden dolayı Kubernetes’in her türlü sağlayıcı ile uyumlu olduğunu söyleyebiliriz. Dilediğiniz takdirde hibrit ya da çoklu bulut gibi farklı çözümlere geçerek de rahatlıkla kurulum yapabilirsiniz. Bilindiği gibi bulut hizmetlerine geçişte bazı özelliklerin sadece belli sağlayıcılar tarafından verilmesi kurumları düşündüren bir noktadır. İşte Kubernetes bu yapısıyla dilediğiniz sağlayıcı ile sorunsuz çalışma imkanı vererek bulut stratejilerinde en büyü destekçiniz olur.

6. Esnek ve ölçeklendirilebilir yapı

Bulut platformlarında çalışmanın en büyük avantajı, işinizin değişmesi ya da büyümesi gibi bir durumda ölçeklendirilebilir yapıya sahip olmasıdır. Başka bir deyişle iş yükünüz artacağı zaman yatırımınızı artırırsınız. Dönemsel bir yoğunluk yaşandığında ise tekrar aldığınız hizmetin sınırlarını daraltabilirsiniz. İşte bu değişimler esnasında Kubernetes otomatik olarak kendini yapılandırarak sizi geçiş sancılarından kurtarır. Her senaryoda en verimli sistem, elinizin altında hazırdır. Kubernetes için yazılmış birçok otomatik ölçeklendirme aracını kullanarak geçişleri fark etmeden yapabilirsiniz. Bu yazılımlar sizi asla kaynak bakımından eksik bırakmayacak şekilde tasarlanmıştır.

7. Dayanıklılık

Kubernetes kurarak sisteminizi hatalara karşı çok daha etkili yönetme stratejisine sahip olarak dayanıklılığını artırabilirsiniz. Herhangi bir aksaklıktan sonra birçok farklı araç kullanarak sistemi hızlı ve kolay şekilde tekrar işler hale getirebilirsiniz. Ayrıca sistemin birçok süreci otomatik hale getirmesi sayesinde yazılım geliştirme ekipleriniz zamandan kazanır.

8. Kullanıcı odaklı

Kubernetes altyapısı geliştirilirken tamamen kullanıcı odaklı bir deneyim göz önünde bulunduruldu. Bunun sonucunda da platformdan bağımsız olarak kurumlar, uzun vadeli yazılım geliştirme süreçlerine kendilerini korkmadan adayabilirler. Kubernetes barındırdığı bazı özel araçlar sayesinde kullanıcıların hemen çalışmaya başlamasını sağlar. Üstelik bunu platformlar arası destekle gerçekleştirir. Sizin tek yapmanız gereken işinizin amacına uygun bir çevre oluşturmanızdır. Kesinlikle hiçbir kıstas ya da kısıtlama olmadan Kubernetes’in desteğini arkanızda görebilirsiniz. Üstelik işiniz ya da hedefleriniz değişse de Kubernetes esnek yapısıyla kullanıcılara kolaylıkla sağlamaya devam edecektir.

9. Bulut uygulamaları için doğal bir zemin

Birçok artısına ek olarak Kubernetes’in göz ardı edilmemesi gereken avantajı modern yazılım geliştirme süreçleriyle tam uyumlu olmasıdır. Kubernetes olmadan, her bir işlem için ayrı bir kod yazmanız gerekeceğinden işinizi büyütmek BT açısından zaman alıcı ve eziyetli bir yol olacaktır. Her şey başarılı bile olsa kesinlikle önemli bir zaman kaybedeceğinizi söyleyebiliriz. Kubernetes sayesinde bulut ortamına hazır uygulamalar geliştirebilir bunları dilediğiniz platforma üzerinde yüksek verimlilikle çalıştırabilirsiniz.

10. Modüler yapı

Kubernetes sayesinde büyük uygulamalarınızı küçük parçalara ayırıp bunları bağımsız olarak çalıştırabilirsiniz. Sonuçta siz bir paket satın alıyorsunuz ve modüler yapı sayesinde kullandığınız her parça bağımsız olarak çalışabilme özelliğiyle geliyor. Modüler yapının bir diğer önemli artısı da gerektiği takdirde her bir parçaya özel bir ekip ayırmak ve bu sayede verimliliği daha da artırmaktır. İstediğiniz ve ihtiyaç duyduğunuz anda tek bir uygulama altında tüm parçaları yönetebilme ayrıcalığına sahip olabilirsiniz.

Hedef büyütmek isteyen tüm kurumlar stratejilerini zaman içinde geliştirirken Kubernetes’in ölçeklendirilebilir yapısından yararlanıyor ve dolayısıyla aslında şirketin geleceğine yatırım yapmış oluyor. Kubernetes’i bir kere hazır hale getirdiklerinde ise derhal zaman ve iş gücünden tasarruf etmeye başlıyorlar. Tüm bu faydaları nedeniyle günümüzde DevOps’un merkez teknolojisi ve kalbi Kubernetes haline geldi.

Siz de verimliliğinizi üst düzeye çıkarıp iş akışınızı daha randımanlı yönetip pazardaki hedeflerinize daha hızlı ulaşmak istiyorsanız NSC Cloudun yüksek performanslı düşük maliyetli Kubernetes çözümünü ücretsiz deneyin!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu