Veri taşıma için doğru strateji nasıl seçilir?

Buluta taşıma dikkatli bir strateji, planlama, ayrıntılı bir geçiş kontrol listesi ve baştan sona iletişim gerektirir.

Bir evden başka bir eve taşınırken ön hazırlık yapmamak kaotik bir deneyime neden olur. Eşyaların nasıl paketleneceği, nelerin taşınacağı ve değerli eşyaların nasıl korunacağı gibi detayları, herhangi bir kayıp yaşanmaması için önceden belirlemek gerekir. Şirket verilerini buluta taşımak da tıpkı ev taşımak gibidir. Her verinin hedefe verimli bir şekilde ulaştığından emin olunmalıdır. Buluta taşıma dikkatli bir strateji, planlama, ayrıntılı bir geçiş kontrol listesi ve baştan sona iletişim gerektirir. Peki şirketler verilerini buluta taşırken nasıl bir strateji belirlemeli?

Taşıma için veriyi hazırlama

Veri taşıma konseptinin mantığı aslında basittir: A noktasındaki her şeyi toplamak ve B noktasına taşımak. Şirketler yaygın olarak, verilerinin çok az değişiklikle veya hiç değişiklik yapılmadan taşındığı lift-and-shift geçiş türünü benimser. Bu tür bir geçiş, sınırlı zaman olduğunda veya iş yükünün nispeten küçük olduğu durumlarda geçerli tek strateji olabilir. Ancak arka uçta gereksiz maliyetler yaratabilir. Kurumlar bu tür komplikasyonları önlemek için zaman ve planlama yaparak neye ihtiyaç duyduklarını belirleyebilir ve ihtiyaç duymadıkları süreçleri ortadan kaldırabilir. Her şey yeni ortama taşındığında “paketin” açılması daha kolay olur ve ihtiyaç duymadıkları şeyler için depolama alanı bulmak zorunda kalmazlar. Veri taşıma açısından bu yaklaşım, temiz ve vardiyalı bir geçiş stratejisidir. 

Daha temiz ve verimli bir geçiş, daha düşük veri depolama maliyetleri sağladığı için uzun süredir en iyi uygulama olarak kabul ediliyor. Bu uygulama ayrıca, kullanıcıların verilerine daha iyi erişime sahip oldukları için daha üretken olmalarını sağlayan daha organize bir ortam da sağlıyor.  

Dikkat edilmesi gereken taşıma stratejileri

Bir geçişi planlarken ve hangi iş yüklerinin taşınacağına karar verirken dikkate alınması gereken farklı stratejiler vardır. Bu ortak stratejiler ise farklı taşıma iş akışları gerektirir:

1- Tek geçişli taşıma

Her şeyi tek seferde, genellikle hafta sonu taşındığı tek geçişli bir taşımanın her şeyin hareket ettiği anlamına gelmediğini unutmamak gerekiyor. Bu stratejide taşımadan önce iyi organize edilmiş bir “temizlik” projeyi kolaylaştıracaktır.

Tek geçiş stratejisinin faydaları, maliyet etkinliği ve basitliğidir. Potansiyel dezavantajlar arasında ise kesinti işleminden önce iş yüklerinin test edilememesi ve iş devam ettiğinde tüm verilerin mevcut olmama olasılığı yer alır. Bu strateji, büyük veya karmaşık geçişler için önerilmez.

2- Ön aşama geçişi
Ön aşama geçişi, çoğu verinin kesinti işleminden önce taşındığı çok geçişli bir taşıma stratejisidir. Genellikle, daha yeni veriler getirildiğinde eski öğeler ve arşivler, hafta sonundan önce taşınır. Kullanıcılar bu şekilde işe döndüklerinde hızlıca çalışmaya başlayabilir. Daha büyük ve daha karmaşık projeler için ön aşama geçişleri önerilse de başarılı bir bu tür taşımayı garanti altına almak için güçlü planlama gerekir.

3- Hızlı geçiş taşıması

Hızlı geçiş stratejisiyle önce en son veriler taşınır ve ardından arşivler gelir. Bu strateji, taşımayı hızlandırmanın ve kullanıcıları en önemli verileriyle hızlı bir şekilde yeni sistemlerine almanın etkili bir yoludur. Hızlı bir geçiş gerçekleştirirken kullanıcılara tüm verilerinin taşıma zamanında kullanılamayacağını hatırlatmak oldukça önemlidir.

Bir taşımayı gerçekleştirme ihtiyacı doğduğunda düşünülecek çok detay var. Bu tür bir süreçte aslında, geçişin kendisi genellikle strateji, ön çalışma ve hazırlık aşamalarının sonunda gelir. Bununla birlikte, başarılı bir taşıma için iki bileşen kritik öneme sahiptir: Planlama ve iletişim.

Birçok yönden fark yaratan dikkatli planlama, verimliliği artırırken başarısızlık riskini de azaltır. Etkili planlama ise maliyetleri düşürmeye ve veri depolamayı optimize etmeye yardımcı olur. Ayrıca arka uç temizliğinde BT ekiplerine de zaman kazandırır.

Bir geçiş projesi boyunca iletişim de son derecede önemlidir. Verilerin ve uygulamaların hareketiyle ilgili olarak proje ekibi genelinde açık bağlantıların sürdürülmesi, kurumların hiçbir verinin kaybolmadığından emin olmalarını sağlayacaktır.

NSC Bilişim, işletim sistemi ve veritabanı sistemlerinizi güvenli bir şekilde altyapımıza taşıyarak hız garantisi sunuyor. Kubernetes teknolojisiyle şirket içi genel bulutun kolaylığına ve özgürlüğüne erişmek için NSC Cloud’un Kubernetes Ürünleri’ni inceleyin ve uzman ekiplerden ihtiyacınıza en uygun seçenekleri öğrenerek hemen bir demo talep edin.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu