Uzaktan çalışma modelinin iş sürekliliğine ve güvenliğe etkisi neler olacak?

CXO Medya Kurucu Ortağı Murat Yıldız’ın moderatörlüğünde gerçekletirilen webinar’da Datassist CEO’su Umut Özbağcı ve VAS Bilişim Teknolojileri IT Müdürü Cem Balık, uzaktan çalışma kültürünü eksi ve artı yönleriyle ele aldı. 

Pandemiyle birlikte sıklıkla duyduğumuz uzaktan çalışma modeli, altyapı ve teknoloji noktasında hazır olan ya da olmayan her şirketi bu kültüre geçmeye zorladı. Peki bu yeni çalışma modeli iş sürekliliği ve güvenlik noktasında neler sunuyor? Teknik anlamda uzaktan çalışma olgunluğuna halihazırda sahip olan Datassist’in ve bu çerçevede güvenlikli sanal masaüstü çözümleri sunan Citrix’in değerli konuşmacıları, uzaktan çalışma ve güvenlik endişelerine dair merak edilenleri yanıtladı.

Sohbete pandemi ile hızlanan uzaktan çalışma metodunun, altyapısı hazır olan ya da olmayan her firmanın uygulamak zorunda kaldığında değinerek başlayan Cem Balık, uzaktan çalışma modelindeki en önemli dinamiklerin sadece şirkete uzaktan bağlanma değil, verinin güvende olduğu ve kullanıcının iyi bir deneyim elde ettiği bir metot olduğunu söylüyor. 

“Performans ve KPI ölçümlerimizi Citrix’in VDI çözümü ile kolay bir şekilde yapıyoruz” 

Uzaktan çalışma ve sanallaşma yolculuğuna 10 yıl erken başlayan bordro servis şirketi Datassist ise müşterilerine sunulan hizmetleri kendi yazılımıyla gerçekleştirmesiyle ön plana çıkıyor. Uzun bir süredir sanal masaüstü üzerinden süreçlerini yöneten Datassist’in CEO’su Umut Özbağcı, uzaktan çalışma kültürünün seçenek mi yoksa zorunluluk mu olduğu konusunda mikrofonu Cem Balık’tan devralıyor. Umut Özbağcı, pandemi sonrası yeni çağda ofislerin küçüleceğini ancak mental değerin de artacağını söylüyor.

Performansı denetleme ve KPI’ları oluşturma noktasında Citrix ile tüm bunların takibin kolay ve denetimli bir şekilde yapabildiklerine parmak basan Özbağcı, “Bizim için çalışanların mesai saatlerindeki hareketliliğindense sonuçlar daha önemli. Bunun için de gerekli altyapıyı kullanmak gerekiyor. Elbette çalışanların performansını ölçmemiz gereken noktalar da var ve biz de bu ölçümleri Citrix’in VDI platformu üzerinden uzaktan çalışma kapasitesi ve güven unsurlarını gözeterek basit bir şekilde uygulayabiliyoruz.” diyor.

“Çalışan deneyimi kavramı ile şirketler tabandan gelen geribildirimlerle dönüşüyor”

Konuşmacılar uzaktan çalışma modelinde şirket kültürü, çalışanların tanışması ve oryantasyon başlıklarını da masaya yatırıyor. Uzaktan çalışmanın şirket kültür açısından avantajlarına değinen Umut Özbağcı, sanal toplantıların daha verimli olduğunu çünkü belirli bir süre içerisinde herkesin gündemini aktarması gerektiğine dikkat çekiyor. “Moderasyon kaliteyi getirdi ancak uzaktan çalışma süreklilik haline geldiğinde, özellikle pandemi süreci nedeniyle bazen sosyalleşme anlamında olumsuz yansımalara neden oluyor. Bu açıdan uzaktan çalışma modelinin %100 uygulanacağını düşünmüyorum ancak bu modelin genel çalışma konseptinin bir parçası olacağını söyleyebilirim.” diyor ve ekliyor: “İnsan kaynakları noktasında uzaktan çalışma ile jenerasyon değişimi, çalışan deneyimi trendini de yükseltiyor. Çalışanlar, şirketin vizyonunun bir müşterisi olarak geribildirimlerde bulunuyor ve şirketi dönüştüren adımlar atıyor.”

“VDI şirketlere maliyet ve efor tasarrufu sağlıyor”

Cem Balık ise uzaktan çalışma kültürünün altyapı ve teknoloji boyutunu ele alıyor. Uzaktan çalışma entegrasyonunu güvenli ve kullanıcı deneyimini gözeterek hayata geçiren sanal masaüstü altyapısı VDI, şirket verilerini veri merkezinde tutup koruyor. Citrix’in bu çözümü ile çalışanın veriyi üretmesi ve verinin kurumdan habersiz bir şekilde dışarı çıkması önleniyor. Bu konuyu Datassist üzerinden örnekleyen Balık, VDI koruma kalkanı ile maliyet ve efor tasarrufu sağladıklarını dile getiriyor. Cem Balık, özellikle raporlama ve çalışanların performansına öncelik veren şirketlerin kalitenin ve güvenliğin devamlılığı konusunda da talepleri olduğunu belirtiyor: “App Protection ile zararlı yazılımları engelliyor, Session Watermark ile fotoğraf/video çekimine caydırıcı önlemler sunuyor, Clipboard Security ile veri aktarımını kısıtlayıp izin veriyor, Session Recording ile de kanıt niteliğinde video kaydı sağlıyoruz. Bu dağıtık mimari ile veri korumasını VDI ile tek bir noktadan sağlıyoruz. Şirketler böylelikle bir kriz anında sanal ortamlara kolaylıkla bağlanma şansı yakalıyor.”

Son olarak, uzaktan çalışma altyapısını kurgulamanın, işin ve altyapının sürekliliği açısından zorunluluk olduğunu söyleyen Umut Özbağcı, bir VDI kullanıcısı olarak farklı teknolojileri kolaylıkla ve hızlıca entegre edebildiklerini ve en doğru yatırımı hızlıca yaparak çeviklik ve işin kalitesini artırdıklarını ifade ediyor. 

Katılımcıların deneyim, tecrübe ve sorularını paylaştığı soru-cevap bölümüyle devam eden “Citrix ile Uzaktan Çalışma ve Etkileri” webinar’ının sonunda, iOS işletim sistemlerinde özellikle de iPad’ler ile kullanılan ve mobil çalışma deneyimi sunan sektörün ilk ve tek faresi Citrix X1 Mouse çekiliş ile bir katılımcıya hediye edildi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu