2021 bilgisayar pazarı için rekorlarla dolu bir yıl olacak

Canalys'in yeni tahminlerine göre masaüstü bilgisayarlar, dizüstü bilgisayarlar ve tabletler de dahil olmak üzere küresel bilgisayar pazarı 2021'de yüzde 8 büyüyecek.

Geçen yılki cihaz siparişlerinde birikmiş listeler, çalışanlar ve COVID-19 kısıtlamalarından etkilenmeye devam eden öğrencilerden gelen sürekli talep nedeniyle artıyor. Yıl boyunca devam edecek arz sorunları ise yüksek büyüme seviyelerindeki ana kısıt olacak. Tüm bunların ışığında analist firma Canalys, 2021’de toplam sevkiyatların 496,8 milyon adede ulaşacağını ve tüm kategorilerde büyüme olacağını öngörüyor.

2021’deki büyüme, yılın ilk yarısında yükselmeye devam ediyor; sevkiyatlar ilk çeyrekte yüzde 54 ve ikinci çeyrekte yüzde 7 arttı. Chromebook’lar ve tabletler ise 2021’de sektör için parlak noktalar haline gelecek ve sırasıyla yüzde 30 ve yüzde 8 büyüme elde edecek.

Canalys, her ne kadar büyüme olacağını düşünse de tedarik ve dağıtım konusundaki belirsizlik nedeniyle bu yıl ve sonraki yıl için tek haneli büyüme olacağı yönünde bir görüşe sahip. Şirketin analistlerine göre ekranlar, GPU’lar ve küçük yongalar gibi diğer önemli bileşenler, 2021’in büyük bir bölümünde ve 2022’ye kadar bir sıkışma ile karşı karşıya kalacak ve önemli miktarda talep yerine getirilemeyecek. Özellikle otomotiv, akıllı üretim ve akıllı IoT endüstrilerindeki bileşen rekabeti, PC satıcıları üzerinde baskı oluşturacak ve bu da önceliklendirmelerinin düşmesine neden olacak. Lojistik ve taşımacılıkta da satıcıların teslimat sürelerini kısaltmak için hava taşımacılığına yönelmesi, talebi karşılamada sınırlayıcı bir faktör olacak. Sektör bu kalıcı sorunların üstesinden gelebilirse, daha yüksek büyüme seviyeleri göreceği tahmin ediliyor.

Chromebook’ların ve tabletlerin 2020’de büyük kazananlar olduğunu söyleyen analistler, bu yıl ve sonrasında her iki ürün kategorisi için de “pembe” bir gelecek öngörüyor. Eğitim sektörü ise chromebook’lar için temel bir itici güç olmaya devam edecek. Gelişmekte olan pazarlarda, Android tabletler dijital eğitime uygun fiyatlı geçişleri destekledikleri için özel bir öneme sahip olacak. Doğru Chromebook ve tablet portföylerine sahip satıcılar ise önümüzdeki yıllarda büyüme elde etmek için iyi bir konumda olacak.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu