2025 yılına kadar 5G abonesi 147 milyon olacak

Pazar, yeni nesil ağların daha geniş kullanılabilirliği ve en devrimci 5G uygulamalarına güç verecek çekirdek ağ teknolojilerindeki ilerlemeler ile yönlendirilecek.

Koronavirüs salgınının ardından dolaşım gelirlerinin dramatik çöküşünden etkilenen mobil operatörler, önümüzdeki yıllarda 5G dolaşımına olan talebin artmasından faydalanabilir. Juniper Research tarafından yapılan bir araştırma, uluslararası 5G dolaşım abonelerinin sayısının önümüzdeki dört yıl içinde yüzde 3,300 artarak 2025 yılına kadar 147 milyona ulaşacağını tahmin ediyor.

Bağımsız olmayan 5G (NSA5G) 4G ile aynı çekirdek ağı kullanırken bağımsız 5G (SA5G) güvenilirliği, kapasiteyi artırmak ve daha düşük gecikme süresi için dağıtılmış, bulut tabanlı, yazılım tanımlı çekirdekler kullanıyor. 5G çekirdekleri ayrıca, operatörlerin 5G dolaşım hizmetleri sağlamak için ihtiyaç duydukları yatırımı en aza indirerek, ses ve veri trafiğinin yönlendirilmesinde daha fazla verimlilik sağlıyor.

Analistler ise operatörlere, talepteki bu büyümeden mümkün olan en kısa sürede yararlanabilmeleri adına SA5G yerine NSA5G anlaşmalarının oluşturulmasını öneriyor. Juniper Research araştırmasının yazarı Scarlett Woodford da uluslararası dolaşım trafiğindeki mevcut düşüşün, gelecekteki dolaşım faaliyetlerini ihmal etmek için bir neden olarak kullanılmaması gerektiğine dikkati çekiyor. Woodford, “Dolaşım anlaşmalarının oluşturulmasının 12 ila 18 ay sürebileceği göz önüne alındığında, operatörler piyasanın toparlanmasına hazırlık olarak şimdiden bağımsız 5G dolaşım anlaşmalarına odaklanmalı.” diyor.

Kuzey Amerika ve Uzak Doğu’nun tüm 5G dolaşım aboneliklerinin üçte birinden fazlasını oluşturacağı düşünülüyor, ancak araştırmacılar bunların bir an önce SA 5G’ye yükseltilmesi gerektiği konusunda uyarıyorlar. Öyle ki geçen hafta Avrupa Komisyonu, müşterilerin 5G uygulamalarının sınırların ötesinde çalışacağına dair güvence almaları gerektiğini savunarak tarifesiz dolaşımın genişletilmesini önermişti.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu