235 milyon Instagram, TikTok ve YouTube hesabının verileri sızdırıldı!

Comparitech’in ortaya çıkardığı veri açığı 192 milyondan fazla Instagram kullanıcısını, 42 milyon TikTok kullanıcısını ve yaklaşık 4 milyon YouTube kullanıcısını kapsıyor. 

Güvenlik araştırma şirketi Comparitech, güvenliği sağlanmamış bir veri tabanı nedeniyle Instagram, YouTube ve TikTok kullanıcılarından oluşan yaklaşık 235 milyon profilin açığa çıktığını duyurdu. 

Comparitech’in açıklamalarına göre, incelenen örneklerde her beş hesaptan en azından birinde telefon numarasına ya da e-posta adresine rastlandı. Kayıtlarda profil ismi, gerçek isim, profil fotoğrafı ve hesap tanımı gibi bilgilerin de en azından biri yer aldı.

Veritabanları hesaplar hakkında yaş, cinsiyet, takipçi istatistikleri, takipçi sayısı, takipçi artış oranı, beğeniler ve son gönderi zamanı gibi çeşitli istatistikler de içeriyordu. 

Sızıntıların kaynağını araştıran Comparitech ekibi, araştırma sonucunda Deep Social adlı bir firmaya ulaştı. Deep Social, daha önce Facebook ve Instagram ile çalışıyordu ancak firma, 2018 yılında müşteri verilerini topladığı gerekçesiyle yasaklanarak ardından iflasını açıklamıştı. Deep Social temsilcileri kendi veritabanlarının Social Data tarafından tutulduğunu ve iflas sonrasında da verilerin silindiğini açıkladı. Social Data ise Deep Social ile herhangi bir bağlantısının olmadığını söyledi. Social Data, tüm verilerin internet erişimi olan herkes tarafından ücretsiz olarak kullanılabilir olduğunu” söyleyerek ve verilerin derlenmesinde herhangi bir yanlış olmadığını iddia ederek suçlamaları reddetti.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu