3D teknolojilerle burun estetiğinin sonuçları tahmin edilebiliyor

3D teknoloji artık hayatımızın her alanında yer alıyor. Tıptaki teknolojik gelişmeler de 3D teknolojisinin efektif olarak kullanılmasını sağlıyor.

Estetik cerrahide 3D teknoloji kullanımını anlatan Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Güncel Öztürk 3D teknolojisinin öncellikle burun estetiği hastalarının yüz oranlarına uygun bir burun tasarlanmasında ve ameliyattan önce hastalara gösterilmesinde kullanıldığını belirtiyor.

“Estetik operasyon kararı almak çok zordur, ancak ameliyattan önce nasıl görüneceğinizi bilmek kaygılardan bazılarını giderebilir. Hastalara prospektif çalışmanın sonuçlarını görselleştirmek için görüntüleme yazılımı kullanılır. Bu teknikler, hastalarla olan etkileşimi arttırırken, ameliyattan daha iyi sonuç alınmasına da yardımcı oluyor.”

3D simülasyon cihazı nasıl bir algoritmaya sahip?

“Burun cerrahisinin sonucunu gerçeğe en yakın şekilde izleyebilmek için 3D simülasyon cihazları kullanılıyor. Cihaz morphing algoritmalarıyla yüz modelleme istatistiklerinin bir kombinasyonunu kullanır. ‘Ortalama burun’, veri tabanındaki çok sayıda yüze ait özelliklere dayandırılarak hesaplanan bir taban çizgisi kullanır. Bu işlem şu aşamaları kapsıyor: Hastanın yüzünün sekiz farklı açıdan üç boyutlu bir lensle fotoğraflanır ve daha sonra özel bilgisayar yazılımı, görüntüleri bir bütün olarak 3D modele giydirir. Özel yazılımı sayesinde tasarımın sınırları gerçekçi ve doğal görünüm elde edilecek kadar ilerlemiş durumdadır. Yazılım, burun köprüsünün veya burun deliğinin şekli gibi önceden tanımlanmış bir dizi parametreyi entegre eder. Sonuçta cerrahlara ve hastalarına sonuçlarını daha iyi görselleştirmesine yardımcı olan kullanıcı dostu bir 3D aracı ile program kullanarak manipüle etmeyi kolaylaştırır.”

Kişiye özel karakteristik burun şekli tasarlayabilir

“Bu yazılım, yüzün tüm karakteristik özelliklerini dikkate alır ve bunu, her yüze en uygun olan burun şeklini hesaplamak için kullanabilir. Araç yüzdeki temel noktaları dikkate alarak tamamen yeni bir burun öngörebilir. Yazılımlarına aktarıldıktan sonra, algoritma yüze uygun bir burun oluşturmak için kullandığı bir dizi temel yüz özelliklerini otomatik olarak bulur. Yüzdeki ana noktalar doğru saptanmalıdır. Bunlar tipik olarak iki elmacık kemiği ve burun ucu ve gözlerin köşeleridir.”

Burun estetiğinde 3D tasarımın aşamaları

Op. Dr. Güncel Öztürk “İlk olarak var olan burun şeklinin değerlendirmesi yapılır. Uç ve köprü projeksiyonu, yüksekliği ve genişliği değerlendirilir ve yüz asimetrileri bilgisayar görüntüleme yöntemiyle incelenir ve burun yeniden şekillendirilmeye başlanır. Ardından burun ucu ve burun köprüsü şekillendirilir. Üç boyutlu bir görüntülemeyle, görüntü etrafında döndürülebilir ve uyumlu bir şekil elde etmek için köprünün ne kadar genişlemesi veya daraltılması gerektiği belirlenir. Daha sonra burun delikleri ve burun kanatları ölçümlendirilir. En son olarak burnun boyutu belirlenir.”

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu