4.5G teknolojisi ile hayatımız değişecek

26 Ağustos’ta ihalesi gerçekleştirilen 4.5G dijital dünyada yeni bir dönemi başlatacak. Yeni teknoloji ile 1 saniyede müzik indirilebileceğinizi hayal edin!
Uzun süredir gündemde olan 4.5G tartışmaları 26 Ağustos’ta gerçekleştirilen ihale ile nihayet buldu. En çok frekansı alan Turkcell’in 1.623 milyar Euro ile yarıya yakın rakamı gösüslediği ihalede, Avea 954.678 milyon Euro, Vodafone ise 777.974 milyon Euro frekans bedeli sundu. Altyapıyı hayli değiştirecek 4.5G teknolojisinin birçok sektöre de önemli ölçüde katkısı olacak.
Kamuoyunda 4.5G teknolojisi olarak bilinen IMT Advanced teknolojisi ile öncelikle iletişim hiç umulmadığı kadar hızlanacak. Zira 1 saat süren film indirmenin süresi, 4.5G ile 6 dakika gibi kısa bir süreye düşecek. Son dönemde oldukça popüler olan bilgisayar oyunlarında da hayli ilerleme kaydedilecek. Ortalama 3 dakika süren bir oyun yükleme işlemi 15 saniyeye inerken, müzik indirme ise 1 saniyede gerçekleşecek. İnternette basit bir sörf yaparken, 4.5G hızı fark edilmeyebilir. Ancak video yükleme, film ve müzik indirme işlemlerinde 4.5G’nin hızı hissedilir derecede artacak. Şu anda ortalama 25 Mbps’lik bir 3G şebekesindeki hız, 4.5G ile birlikte 300 Mbps’e ulaşacak. Skype, FaceTime, Tango gibi görüntülü konuşmaya yarayan uygulamalarda görüntü kalitesi artarken, yeni teknoloji aynı zamanda artacak bant genişliğiyle erişimde yaşanan problemleri de büyük ölçüde ortadan kaldıracak.
TELKODER Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Ata Arıak, 4.5G teknolojisini tam anlamıyla kullanabilmek için mevcut fiber altyapısının 5-6 kat artırılması gerektiğini, mevcut açığın kısa sürede kapatılmasının çok zor olduğunu dile getirdi. Ancak ihalenin hemen ardından operatörlerden fiber altyapı yatırımı için sinyaller gelmeye başladı.

4.5G teknolojisini kimler kullanabilecek?

1 Nisan 2016 itibariyle kullanıma sunulacak 4.5G teknolojisini son birkaç yıldır piyasaya sunulan birçok telefon karşılıyor. Apple tarafında iPhone 5’ten sonra çıkan bütün modeller bu teknolojiye sahipken, Samsung’un Galaxy S5, S6, Note 4, Galaxy Alpha, Note Edge gibi amiral gemileri başta olam üzere 17 cihazı 4.5G hızını destekliyor. 4.5G hızını destekleyen diğer modellerden bazıları ise şöyle: Sony Xperia Z serisi, Sony Xperia Z3 Compact, LG G2, G3, G4, HTC One M8, M9, HTC One Mini, Desire 601, 610, 816, 820, Desire Eye, Turkcell T50, T60, Vodafone Smart 4 Power, Vodafone Smart 6, Vestel Venüs modelleri.

İlgili Makaleler

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu