5G destekli tarım robotları verimliliği artıracak

Özellikle verimliliği artırmayı hedefleyen proje, aynı zamanında kırsal bölgelerde yaşanan birtakım ekonomik sorunların da çözülmesini sağlayacak.

Tarım 4.0

İngiltere’nin Dorset bölgesinde 5G destekli özel tarım robotları yeni bir proje dahilinde denenmeye başlandı. Small Robot Company (SRC) isimli tarım ve teknoloji girişimi, önemli 5G projelerinden RuralDorset ile birleşerek yeni bir vizyonun temelini oluşturuyorlar. Yaklaşık 10 milyon dolara mâl olan proje, Kültür ve Spor Bakanlığı başta olmak üzere çeşitli kurum ve kuruluşlardan destek alıyor. Tarım 4.0 politikasının bir meyvesi olarak görülen Dorset projesi “yeşil makineler” isimli yeni bir konseptin de doğuşunu belgeliyor. SRC’nin CEO’su Ben Scott-Robinson proje hakkında, “5G ve tarımda verimliliği artırmak adına elimizde muazzam araçlar var. Genel olarak İngiltere’de çiftçilerin en temel sorunu bağlantı kalitesinin düşük olması. 5G’nin gelişimine paralel olarak özel geliştirdiğimiz robotlar eminiz ki kısa sürede bu sorunun üstesinden gelecek ve ekonomimiz rahatlayacak.” diyor.

SRC mühendislerine göre, zaten geleneksel tarım makinelerine göre daha düşük maliyetli olan yeni nesil robotlar, internetin de gelişmesiyle birlikte daha uygun bir seviyeye gelecek. Topraktaki parazitleri ya da hava durumunun verimliliğe etkisi gibi verileri gerçek zamanlı olarak takip eden ve karar alan Dorsey projesinde mahsulun kalitesi ve bereketi artacak. Tabii ki bu teknoloji çiftçileri değersiz hale getirmeyecek. Uzmanlar çiftçilerin bu teknoloji sayesinde ilaçlama gibi kritik müdahale konularında etkili bir araca sahip olacaklarını belirtiyorlar.

İlgili Makaleler

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu