60’tan fazla ülke, “Askeri Alanda Yapay Zekanın Sorumlu Kullanımı” anlaşmasını imzaladı

Ülkeler; uluslararası güvenlik, istikrar ve hesap verebilirliğe zarar vermeyecek şekilde askeri yapay zeka geliştirme ve kullanma konusunda kararlı olduklarını teyit etti.

Yapay zeka sistemlerinin son zamanlardaki yükselişi, dünya üzerindeki potansiyel zararlı etkilerine ilişkin korkuları da beraberinde getiriyor. Bu bağlamda, akıllı makinelerin savaşta kullanılmasının felakete yol açacak sonuçları olabilir. Bu tehlikeyi ele almak üzere, geçtiğimiz hafta düzenlenen ilk küresel Askeri Alanda Sorumlu Yapay Zeka Zirvesi (REAIM)’nde, yapay zekanın sorumlu kullanımını siyasi gündemin üst sıralarına taşımak üzere bir anlaşma imzalandı.

Hollanda ve Güney Kore’nin ortak ev sahipliğinde Lahey’de düzenlenen REAIM konferansına, aralarında ABD ve Çin’in de bulunduğu 60’tan fazla ülkeden temsilci davet edildi. Görüşmelere bakanlar, hükümet delegeleri, düşünce kuruluşları ve sanayi/sivil toplum örgütleri katıldı. İsrail dışındaki tüm katılımcılar tarafından imzalanan eylem çağrısı, ulusların “uluslararası yasal yükümlülüklere uygun olarak ve uluslararası güvenlik, istikrar ve hesap verebilirliğe zarar vermeyecek şekilde” askeri yapay zeka geliştirme ve kullanma konusunda kararlı olduklarını teyit etti.

ABD Dışişleri Bakanlığı Silah Kontrol Müsteşarı Bonnie Jenkins, askeri durumlarda yapay zekanın sorumlu bir şekilde kullanılması çağrısında bulundu. Jenkins, “Tüm devletleri, yapay zekanın ve otonom silahların askeri gelişimi ve kullanımıyla ilgili olarak uluslararası normların uygulanmasında bize katılmaya davet ediyoruz. Bize katılmak isteyen her ülkeyle angajmana açık olduğumuzu vurgulamak istiyoruz.” dedi. Çin temsilcisi Jian Tan ise, zirvede yaptığı konuşmada ülkelerin “yapay zeka yoluyla mutlak askeri avantaj ve hegemonya arayışına karşı çıkmaları” ve Birleşmiş Milletler aracılığıyla çalışmaları gerektiğini söyledi.

İmzacıların ele almayı kabul ettiği diğer konular arasında askeri yapay zekanın güvenilirliği, kullanımının istenmeyen sonuçları, tırmanma riskleri ve insanların karar verme sürecine nasıl dahil edilmesi gerektiği de yer alıyor. Bazı katılımcılar, özellikle makine öğrenimi ve diğer teknolojilerin daha büyük ve daha güçlü bir saldırganı savuşturmak için kullanıldığı Ukrayna’da olduğu gibi, çatışmalarda yapay zeka kullanmanın faydalarına dikkat çekti. Eleştirmenler ise, bildirinin yasal olarak bağlayıcı olmadığını ve yapay zeka güdümlü insansız hava araçları da dahil olmak üzere, yapay zekanın askeri çatışmalarda kullanımına ilişkin diğer birçok endişeyi ele almadığına dikkat çekti.

Bunlara ek olarak, Lockheed Martin’in yeni eğitim jetinin 17 saatten fazla bir süre yapay zeka tarafından uçurulduğunu açıklamasının ardından, yapay zekanın savaştaki birçok potansiyel uygulamasına ilişkin korkular daha da arttı ve bu da yapay zekanın taktik bir uçakta ilk kez bu şekilde kullanıldığına işaret ediyor. Başka bir yerde, eski Google CEO’su ve Alphabet başkanı Eric Schmidt, yapay zekanın savaşlar üzerinde nükleer silahların kullanılmaya başlanmasıyla benzer bir etkiye sahip olabileceğini söyledi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu