ABD, çip erişiminde Huawei’ye yeni ticaret kısıtlamaları getirdi

ABD Ticaret Bakanlığı, Huawei’nin ABD teknolojisiyle üretilen yarı iletkenleri tedarik etme imkanını daha da sınırlandıran yeni kuralları açıkladı.

Yeni kurallar, Trump yönetiminin 2019’un başından bu yana Huawei’ye koyduğu bir dizi ticaret kısıtlamalarının sonuncusudur. Geçen Mayıs ayında Ticaret Bakanlığı, ABD şirketlerinin, çip tedariği için bir lisans almadıkları sürece Çinli telekomünikasyon devine ürün ihraç etmesine izin vermedi. Daha yakın zamanda yetkililer, ABD teknolojisiyle üretilen yongaları Huawei’ye satma yeteneklerini sınırlayarak, yarı iletken üreticilerine benzer kısıtlamalar getirme planlarını açıkladılar.

Dün açıklanan yeni kurallar, önlemleri genişletiyor. Trump yönetiminin yeni kararına göre, Amerika’nın ticari kara listesine alınan 21 ülkedeki Huawei bağlantılı firmaya 38 yeni firma daha eklendi ve bu listedeki firmaların sayısı 152’ye yükseldi.

Ticaret Bakanı Wilbur Ross yaptığı bir açıklamada, Mayıs ayında Huawei’nin tasarladığı çiplere getirilen kısıtlamaların ardından Huawei’nin aracı firmalara başvurduğunu tespit ettiklerini söyledi. Wilbur Ross, bunun de önüne geçebilmek için bakanlığın getirdiği yeni kurala göre Huawei’nin Amerikan teknolojisiyle ya da yazılımlarıyla tasarlanan veya Amerika’da üretilen ekipmanları kullanmasının yasaklandığını, kullanım için ruhsat şartı getirildiğini söyledi. ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ise yeni kurallar ile Huawei’nin alternatif çip üretme yöntemlerine de başvuramayacağını söyledi.

Yarı iletken üreticilerinin Huawei’ye çip satma kabiliyetini sınırlandırmayı amaçlayan önceki kısıtlama turu ise 14 Eylül’de tamamen uygulanacak. Huawei, önümüzdeki ay amiral gemisi akıllı telefonlarına güç veren üst düzey Kirin işlemcileri üretmeyi bırakacağını bildirdi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu