ABD İçişleri Bakanlığı’ndan kurumlara özel siber savunma testi

Kritik altyapıları işleten özel sektörün öncelikli olarak deneyeceği sistem, siber güvenlik zaaflarının giderilmesini hedefliyor.

ABD son dönemde siber terörden oldukça fazla etkileniyor. Bu nedenle İçişleri Bakanlığı Siber Güvenlik Değerlendirme Aracı (CSET) isimli bir test sistemi hazırladı. Özellikle su, enerji gibi kritik altyapıları işleten özel sektörün öncelikli olarak deneyeceği sistem, siber güvenlik zaaflarının giderilmesini hedefliyor. CSET, özellikle bilgi ağı dediğimiz birbirine bağlı endüstriyel sistemlerin güvenliğini geliştirmekte kullanılacak.

Siz de test edin

Sistem mühendisleri, siber güvenlik uzmanları ve üst düzey yöneticiler tarafından geliştirilen yazılım aslında herkesin kullanımına açık.Bir açık kaynak lisansı MIT’e sahip olanlar Github üzerinden CSET’i indirip inceleyebilirler. Dijital test aracı şimdilik Windows işletim sistemi altında çalışıyor. Dosyayı indirenler direkt olarak kuruma başlayabilirler. Test aracının basit, orta ve gelişmiş kurulum ve çalıştırma seçenekleri mevcut. Kurumunuzun hedefi veya tehdit çapına göre ayarları yapıp dilediğiniz takdirde ileride kolaylıkla değiştirebiliyorsunuz. Ardından SAL ismi verilen Güvenlik Temin Seviyesi isimli sisteme göre size bazı sorular soruluyor. Ardından siz soruları cevaplamaya çalışırken veriler tedarik zinciri, nükleer enerji ya da ulaşım gibi alanlarda gruplanıp daha sonraki kullanımlar için anlamlı hale getiriliyor.

Elbette bu işin uzmanı bir siber güvenlik şirketi kadar kapsamlı olmasa da testi yapanlar kurumlarının durumuna dair önemli bir fikir elde etmiş oluyorlar. Zaten içişleri bakanlığının bu programla amaçlarından biri de kurumların kendilerini siber güvenlik açısından analiz etmelerine yardımcı olmak. Ne yazık ki içlerinde büyük şirketlerin de yer aldığı büyük bir grup, siber güvenlik konusunda ihmalkar davranıp büyük kayıplara neden olabiliyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu