ABD istihbaratı gelişmiş teknolojiler konusunda Çin’e dikkat çekti

ABD yetkilileri Çin’in yapay zeka başta olmak üzere gelişmiş teknolojilerde son dönemde büyük üstünlük yakaladığının altını çizdi.

ABD yetkilileri 22 Ekim Cuma günü Çin’in yapay zeka konusu başta olmak üzere gelişmiş teknolojilerde son dönemde büyük üstünlük yakaladığının altını çizdi. Son teknoloji ürünlerinde Pekin’in lider konuma gelmesine ramak kaldığı ve bunun küresel bir tehdit olduğu duyuruda yer aldı.

Raporda ayrıca sağlık sektörü alanında Çin’in yakın gelecekte lider olmasının yüksek ihtimal olduğu belirtildi. Bu ifadenin de arkasında COVID-19 kapsamında Çinli sağlık şirketlerin test kitleri ile veri topladığı iddiaları yatıyor. Biden yönetimi bu verilerin ihlal edilip özel araştırmalarda kullanılması riski olduğunu her fırsatta söylüyor.

Üstü kapalı tehdit mi uyarı mı?

Sağlık konusu bir yana, ABD Hükumeti, alenen iş çevrelerini, akademisyenleri ve kamu çalışanlarını Çin kaynaklı yatırımlar konusunda dikkatli olmaya davet etti. Tabii ki burada üslup çok dikkat edilmesi gereken bir konu. Bildiğiniz gibi eyalet sisteminin egemen olduğu ABD’de bazı kararlar bağımsız alınabiliyor. İşte rapor, bu esnada Çin ile yapılacak ortaklıkların dikkatle gözden geçirilmesi gerektiği üzerinde vurgu yapıyor.

Her fırsatta Siber Beka ifadesini yenilen ABD, Çin kaynaklı yatırımlara karşı çıkılmadığını ancak onların tasvip de edilmediğini net bir şekilde ortaya koyuyor. Böyle bir tabloda Çin’den yatırım kabul eden kurum ve kuruluşların baskı görmesi muhtemel.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu