ABD Merkez Bankası’na göre siber tehditler, krizin en büyük nedeni

ABD Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell, finans sisteminin önünde en büyük engel olarak siber tehditleri gördüğünü açıkladı.

“Siber dediğimiz kavram artık sistemin belkemiği rolünde. Dolayısıyla buradan gelecek tehditler, 2008 yılında yaşanılan krizden bile daha etkili sonuçlar doğurabilir.” diyen Fed Başkanı Jerome Powell, özellikle finans kuruluşlarına yapılan saldırıların çok büyük risk taşıdığını düşünüyor. Ona göre ödemelerin sanal bir şekilde takip edilmesi küresel bir finans krizini tetikleyebilir: “Şu anda bile finans kurumlarını siber tehditlere karşı savunmasız bırakmamak adına çok ciddi yatırımlar yapılıyor. Bu ödemeler daha şimdiden birçok finans kuruluşunun stratejisini olumsuz etkiliyor. Bir de gerçek bir saldırı karşısında zaaflar ortaya iyice çıkabilir.”

Dünya değişiyor

IMF’nin 2018 raporu da Powell’ın görüşlerini destekliyor. Raporda o yıl için siber tehditlerin yıllık 100 milyar dolarlık zarar ve bankalarda %9 küçülmeye neden olduğu belirtiliyor. Powell, “Dünya değişiyor. Dolayısıyla riskler de şekil değiştiriyor. Bana göre yakın gelecekte küresel finans piyasalarının en büyük tehdit unsuru siber saldırılardır. Nakit akışının her geçen gün daraldığı bir dünyada kira ve kredi gibi ödemelerin ötelenmesi aslında bankaların sorumluluğunu da artırdı.” diyerek sanki biraz da kripto paranın nakit rezervlerini eritmesini kastediyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu