ABD, Ukrayna’yı desteklemek için siber operasyonlar düzenliyor

Operasyonlar, Rusya'yı ABD altyapısına karşı siber saldırılar yapmaktan potansiyel olarak caydırmak için düzenleniyor.

ABD ordusunun bilgisayar korsanlığı birimi olan Cyber Command, Rusya’nın işgaline karşı kendisini savunan Ukrayna’yı desteklemek için siber operasyonlar yürüttüğünü açıkladı. Operasyonlar, Ukrayna’nın savunmasını desteklemek ve Rusya’yı ABD altyapısına karşı siber saldırılar yapmaktan potansiyel olarak caydırmak için düzenleniyor.

Askeri bilgisayar korsanlığı

General Paul Nakasone, “Tam spektrumda bir dizi operasyon gerçekleştirdik; saldırı, savunma ve bilgi operasyonlarını etkili şekilde kullandık.” diyerek operasyonun çapını özetliyor. Komuta sözcüsü, Ukrayna’daki operasyonların ne anlama geldiği konusunda ayrıntı vermeyi ise reddediyor.

Bu nedenle siber güvenlik uzmanları ABD’nin bu eylemlerini askeri bilgisayar korsanlığı operasyonları altında değerlendiriyor. Operasyonun gizli olmasının nedeni ise Başkan Joe Biden’ın Ukrayna savaşı sırasında ABD ve müttefikleri saldırıya uğramadığı sürece Rusya ile doğrudan askeri ilişki kurmama sözü olarak gösteriliyor.

Analistler, Cyber Command’ın on yıldan fazla bir süre önce kurulduğu günden bu yana önemli ölçüde olgunlaştığını ve giderek ABD’nin önemli bir kozu haline geldiğini söylüyor. Yetkililer, komutanlığın, Rus işgali beklentisiyle, Kiev’in siber savunmasını güçlendirmesine yardımcı olmak ve olası Rus bilgisayar korsanlığı tehditleri hakkında bilgi toplamak için Aralık ayında Ukrayna’ya personel göndermişti. Kabul edilen eylemlerin tohumunun o zaman atıldığı düşünülüyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu