ABD, yapay zekanın patent almasının önünü kesti

ABD’de federal bir hakim geçtiğimiz günlerde “Yalnızca bir insan patent başvurusunda bulunabilir.” diyerek yapay zekayı dışlayan bir karara hükmetti.

Yapay zeka muazzam bir hızla evrim sürecine devam ediyor. Bildiğiniz gibi yapay zeka işlemci üretebiliyor, önemli kararlar veriyor ya da beste yapıp hikaye yazabiliyor. Bu tarz yapay zeka tabanlı oluşumların kendi başına patent alıp alamayacağı birçok ülkede tartışma konusu. ABD’de federal bir hakim geçtiğimiz günlerde “Yalnızca bir insan patent başvurusunda bulunabilir.” diyerek yapay zekayı dışlayan bir karara hükmetti.

Hukuk savaşları

Virginia eyaletine bağlı Leonie Brinkema isimli yargıcın verdiği kararın detaylarında başvurunun “birey” tarafından gerçekleştirilmesi gerektiği vurgulandı. Dolayısıyla ABD yasalarına göre yapay zeka henüz bir birey değil.

Yalnız herkes bu görüşe katılmıyor. İngiltere’nin Surrey Üniversitesi’nde Hukuk Profesörü olarak üniversitede görev yapan Ryan Abbott, yapay zekanın buluşlar yapması ve buluşların patent ile yapay zekaya ait hale getirilmesi için adeta küresel çapta bir hukuki savaş veriyor. Güney Afrika ve Avustralya bu görüşü destekleyerek yapay zekada öncü ülkeler arasına katılmak istiyor.

Henüz uluslararası bir mutabakata varılmadığı için yapay zeka ile buluş peşinde olan şirketler hukuki açıdan gri bir alanda faaliyetlerine devam ediyor. Ancak ABD’nin görece geleneksel bu karşıtlığı ileride değişecek mi göreceğiz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu