ABD’de TikTok ve WeChat yasağı kaldırıldı

TikTok ve WeChat için ABD'de geçerli olan yasak kaldırıldı.

Bir önceki ABD Başkanı Donald Trump döneminde alınan ve TikTok ile WeChat’in ABD’de yasaklanmasını öngören karar, yeni ABD Başkanı Joe Biden yönetimi tarafından kaldırıldı. Yasak kararı alınmasına rağmen mahkemeler tarafından uygulanmasının önüne geçilmişti. Bu alanda ABD mahkemelerinin bu kararını engellemeye çalışan Trump başaralı olamamıştı.

Beyaz Saray’dan yapılan yazılı açıklamaya göre, ABD Başkanı Joe Biden, selefi Donald Trump’ın Çin merkezli TikTok ve WeChat uygulamalarını hedef alan kararnamelerinin yerine yeni bir kararname imzaladı.

Biden, yeni kararnamede ilgili ABD’li kurumlara yabancı rakip devletler tarafından geliştirilen yazılım ve uygulamaların ABD’nin ulusal güvenliğine risk teşkil edip etmediğine dair “kanıtlara dayanan” analizler yapılması emri verdi.

İlgili Makaleler

Alınan kararla beraber Trump döneminde yapılan bu uygulamanın devam etmeyeceği net bir şekilde ortaya çıkmış oldu. Fiili olarak zaten böyle bir yasak uygulanmıyordu. Bu yeni kararla artık resmi olarak da TikTok ve WeChat yasağı kalkmış oldu.

Yasakların geldiği dönemde Trump yönetimi, TikTok’un ABD’li bir şirket çatısı altında olursa faaliyetlerine devam edebileceğini açıklamıştı. Bunun üzerine harekete geçen TikTok, ABD’de Oracle ve Walmart ile birlikte TikTok Global isimli bir şirket kurmuştu.

Trump döneminde ABD ile Çin arasında ticaret savaşları en gergin dönemine girmiş birçok marka ve şirketin ABD topraklarında faaliyet yapması yasaklanmıştı. Ayrıca ABD merkezli şirketlere Çin merkezli şirketlerle iş yapma yasağı da getirilmişti. Bu yasaktan en çok etkilenen marka ise Google ile işortaklığı olan Huawei olmuştu.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu