ABD’den iş adaylarını taramak için yapay zeka kullanımında ayrımcılığa karşı uyarı

Yaygın olarak kullanılan işe alım araçlarının medeni haklar yasalarını ihlal etme riski de bulunuyor.

ABD hükumeti geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada, yeni iş adaylarını taramak veya işçi verimliliğini izlemek için yapay zeka teknolojisi kullanımında önemli bir detaya parmak bastı. Yetkililere göre yapay zeka ile engelli kişilere karşı haksız bir şekilde ayrımcılık yapılabilir. Üstüne üstlük yaygın olarak kullanılan işe alım araçlarının medeni haklar yasalarını ihlal etme riski de bulunuyor.

Yapay zeka, ayrımcılığa yol açabilir

Adalet Bakanlığı ve Eşit İstihdam Fırsatı Komisyonu, ortaklaşa iş verenlere, çalışanları ve iş beklentilerini değerlendirme çalışmalarını düzene sokmayı amaçlayan popüler algoritmik araçları kullanmadan önce dikkat etmeleri için bir kılavuz dosya hazırladı. Departmanın Sivil Haklar Bölümünden Başsavcı Yardımcısı Kristen Clarke gazetecilere verdiği demeçte, “İş verenlerin giderek daha fazla kullanıldığını gördüğümüz yapay zeka ve diğer teknolojilere körü körüne güvenmeye bağlı tehlikeler konusunda bir alarm veriyoruz. Yapay zeka kullanımı, engelli iş arayanların karşı karşıya kaldığı uzun süredir devam eden ayrımcılığı artırıyor.” dedi.

İşle ilgili popüler yapay zeka araçlarına verilen örnekler arasında özgeçmiş tarayıcıları, çalışanları tuş vuruşlarına göre sıralayan çalışan izleme yazılımı, iş becerilerini değerlendirmek için oyun benzeri çevrimiçi testler ve bir kişinin konuşma kalıplarını veya yüz ifadelerini ölçen video görüşme yazılımı bulunuyor. İş yerinde ayrımcılığa karşı yasaların uygulanmasından sorumlu olan EEOC başkanı Charlotte Burrows, “İşleri düzene sokmak için muazzam bir potansiyel olduğunu elbette biliyoruz. Ancak bu araçların ayrımcılığa giden ileri teknoloji bir yol haline gelmesine asla izin veremeyiz.” diyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu