ABD’den, siber teröre karşı çok uluslu antlaşma önerisi

ABD, özellikle Rusya’yı işaret ederek küresel siber güveliği sağlamak adına uluslararası bir sözleşme teklifinde bulundu.

Son dönemde petrol ve gıda şirketleri üzerine gerçekleşen siber saldırıların sayısı ve şiddeti artıyor. Bunun üzerine ABD, Biden yönetimiyle ciddi hamleler yapıp siber gardını güçlendirmeye çalışıyor. Bu çabalardan en sonuncusu geçtiğimiz günlerde ABD’nın Ulusal Güvenlik Dairesi (NSA) önderliğinde toplanan ve birçok ülkenin katıldığı toplantı oldu. ABD, özellikle Rusya’yı işaret ederek küresel siber güveliği sağlamak adına uluslararası bir sözleşme teklifinde bulundu. Putin ve Biden’ın NATO zirvesinde bir araya gelmesinin üzerinden henüz birkaç hafta geçmeden bu tarz hedef gösterici açıklamaların yapılması şüphe uyandırdı. Zira basına olumlu mesajlar veren ikili, konu siber terör olduğunda taban tabana bir portre çiziyor.

Soğuk Savaş Şartları

Yapılan açıklamada ABD, direkt olarak vakalar üzerinden hareket etmek yerine riskli kategorileri belirtti. Buna göre enerji, altyapı ve sağlık hizmetleri büyük risk altında. Ayrıca açıklamada ABD, Microsoft bulut hizmetleri üzerinden yoğun saldırılara maruz kaldığını ifade etti. ABD, açık bir şekilde siber saldırıların yeni bir Soğuk Savaş başlattığını ve buna göre de önlem alınması gerektiğini ileri sürdü.

Soğuk Savaş dönemindeki gibi çok uluslu bir anlaşma, ABD’ye göre dünyayı siber refaha taşıyabilir. Ancak uzmanlara göre özellikle ABD tarafından mimlenen Rusya, Çin, İran ve Kuzey Kore gibi ülkelerin bu antlaşmaya taraf olup olmayacağı bilinmiyor. Eğer bu ülkelerin katılımı olmazsa, siber saldırıların arkası kesilmeyebilir. Uzmanlara göre, antlaşmanın zor olmasının asıl temel nedeni, nükleer silahlara nazaran siber saldırı araçlarının son derece yüksek gizlilik içerisinde yürütülebilmesi. Sonuçta bir nükleer denizaltının test edilmesi ile, fidye yazılımın geliştirilmesi arasında uçurum var.

Bakalım bu tarz bir antlaşma önümüzdeki günlerde şekillenmeye devam edecek mi yoksa hiç somutlaşmadan rafa mı kalkacak?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu