ABD’den yürüme ve uçma özelliğini birleştiren robot: Leonardo

Kısa mesafe uçuş gerçekleştirebilen robot, zeminde kaykay yapacak kadar da dengeye sahip.

Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü (Caltech) robotik araştırmalar konusunda son yıllarda önemli çalışmalara imza atıyor. Leonardo ismi verilen robot aslında “Legs on board drone” yani bacaklı drone sözcüklerinden oluşuyor. Kısa mesafe uçuş gerçekleştirebilen robot, zeminde ise kaykay yapacak kadar da dengeye sahip.

Araştırmacılar bu hibrit çözümün gelecekte robot tasarımlarına etki edeceğini düşünüyor. 2019 yılında geliştirilme sürecine başlanan 70 santim boyutundaki robot, Caltech’in ilk defa kullandığı gelişmiş pervane sistemi ve çok eklemli bacaklarına sahip.

Bir kuşun zarafeti

Aerodinamik tasarım açısından yoğun çalışma sergileyen Profesör Soon-Jo Chung, doğadan ilham aldıklarını ifade ediyor. “Telefon telleri üzerinde başarıyla duran kuşları düşünün. Uçabilen bir canlı için aslında son derece karmaşık bir eylemdir. Açıkçası Leo’yu, Leonardo’ya artık herkes böyle hitap ediyor, tasarlarken kuşların bu özelliklerini çok inceledik.” diyor.

Tasarımı daha da geliştireceklerini ifade eden Chung özellikle Leo’nun daha ağır yükleri taşıyabilecek hale gelmesini planladıklarını belirtiyor: “Kullandığımız pervane sistemi aslında robota binen yükü hafifletiyor. Bunu geliştirip Leo’yu daha ağır cisimleri taşımak için kullanmak istiyoruz.”

Açıkçası kara ve havada etkili olabilecek Leo gibi bir robotun kargo taşımacılığında çığır açabileceğini düşünüyoruz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu