ABD’nin Çin’e karşı yeni silahı: Siber savunma gücü

ABD, SolarWinds saldırısının ardından Biden yönetimiyle birlikte yepyeni bir yapılanmaya gidiyor.

ABD ve Çin arasında tırmanan bir siber soğuk savaşın seslerini daha belirgin şekilde duyuyoruz. Bu ikiliye bir de Rusya’nın sık sık dahil olduğunu görüyoruz. ABD, skandal boyutuna varan SolarWinds saldırısının ardından Biden yönetimiyle birlikte yepyeni bir yapılanmaya gidiyor.

Yeni nesil Soğuk Savaş

Uzmanlara göre savunma amaçlı geliştirilen siber önlemler o kadar gelişmiş bir noktada ki Çin ve Rusya olası bir ABD kaynaklı siber saldırıya karşın kaynak arayışındalar. Bilgi savaşlarında gelinen bu belirsizlik ve söylentiler adeta Soğuk Savaş dönemini andırıyor. Çin’in Renmin Üniversitesi’ndeki Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Wang Yiwei, ABD’nin savunma adı altında aslında küresel bir siber saldırı hazırlığında olduğunu ifade ediyor. Yiwei’ye göre, ABD en iyi ihtimalle fazla caydırıcı bir siber güç olma kartını çoktan masaya sürdü.

İlgili Makaleler

Krizi fırsata çevirmek

Wang, demokrasi ve ifade özgürlüğü adı altında ABD’nin aslında küresel çapta siber bir hegemonya kurma istediğini ifade ediyor. “ABD aslında pandemi sonrası dünyada Çin ve Rusya’yı dışlayan, teknoloji çağına uygun yeni bir finans sisteminin altyapısını oluşturmanın peşinde.” diyen Wang ekliyor: “İnternete ve sanal dünyaya o kadar bağlıyız ki ciddi bir saldırının etkilerini şu an kestiremiyoruz. Ancak hiç şüphe yok ki nükleer saldırı kadar yok edici bir tehdit ile karşı karşıyayız.”

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu