Akbank “Senfoni” ile BT verimliliğini daha da artırdı

Daha verimli çalışmak, hataları sıfırlayıp, riskleri önlemek her kurumun hedefi. Geleceğin bankacılığını şekillendiren ve teknoloji yatırımları ve alt yapısı ile bu konuda öncülüğünü sürdüren Akbank, Micro Focus ile gerçekleştirdiği BT otomasyonu projesiyle bu üç hedefi için de önemli adımlar attı.

Akbank & Micro Focus Ekipleri

Akbank, bankacılık sektörünün en köklü kuruluşlarından biri. Güçlü finansal yapısının yanı sıra yenilikçi uygulamalarıyla öne çıkan kurum, dünyanın önde gelen finans yayın gruplarından Euromoney’in düzenlediği “Awards for Excellence 2020 – Mükemmellik Ödülleri 2020” de bu yıl 14’üncü kez “Türkiye’nin En İyi Bankası” seçildi. Bankanın bu performansında teknolojiye yaptığı kesintisiz yatırımın da önemli bir rolü var. Akbank son olarak dünyanın en iyi yazılım şirketleri arasında yer alan Micro Focus ile BT otomasyonu alanında önemli bir proje gerçekleştirdi. Bu projeyle birçok sürecini otomasyon araçlarına aktaran banka, böylelikle insan kaynağının daha odaklı ve verimli çalışmasını sağlarken, süreçlerin işleyişindeki hata olasılığı ve riskleri minimuma indirdi.

Hedef verimlilik artışı

Akbank’ın Micro Focus Data Center Automation çözümü ile hayata geçirdiği “Senfoni” adını taşıyan proje, Akbank’ta BT altyapı ekiplerinin zamanlarını en verimli şekilde kullanmalarını sağlamak amacıyla başlatıldı. Bu kapsamda mevcutta manuel olarak yürüyen BT süreçlerinin analiz edilerek standartlaştırılması ve otomasyon araçlarına aktarılması hedeflendi. Böylece zaman kaybının önlenmesi, verimliliğin artırılması, manuel işlemlerden kaynaklanan hataların yarattığı riskin ortadan kaldırılması ve güvenlik standartlarına tam uyumun sağlanması planlandı.

Neler yapıldı?

Teknolojik gelişimleri en ileri seviyede takip edip, sundukları servislerle Türkiye’nin en iyi bankaları arasında yer alan Akbank, altyapı teknolojilerine yaptıkları yatırımlarla sürekli ön planda olmayı başarıyor. Altyapı teknolojilerini otomasyonla bir üst olgunluk seviyesine taşımak için, Akbank Altyapı Teknolojileri Bölüm Başkanı Bülent Saltürk 6 kişilik merkezi bir SWAT ekibi kurarak yola başladıklarını anlatıyor.

Deniz Kırca (Micro Focus Genel Müdürü, Türkiye&Yunanistan)
Bülent Saltürk (Senior Vice President, Akbank)

Tüm BT ekiplerinin manuel olarak yürüttükleri süreçleri belli fazlarla analiz ederek süreçlerin daha standart hale getirilmesini sağladıklarını dile getiriyor. Standardizasyonu gerçekleşen süreçlerin otomasyonlarını, sağlanacak efor kazancına göre önceliklendirdiklerini söyleyen Akbank Altyapı Mimari Yönetimi Müdürü Akın Arıkan, sözlerine şöyle devam ediyor: “Bu öncelik sırasına göre Micro Focus Data Center Automation çözümüyle süreçlerin otomasyonları sağlandı. Heterojen bir BT ortamında, standart akışlarla, birçok belli başlı üreticiye ait işletim sistemi, veri tabanı ve orta katman yazılımlarının, kurulum, yama geçişi ve uyumluluk kontrolleri otomatize edildi. Ayrıca birçok özelleştirilmiş akış ile altyapı planlama, yama süreçleri, lisans ve kapasite yönetimi ve benzeri pek çok operasyon da otomatik hale getirildi.”

Uyumlulukta süreklilik sağlandı

2018 yılı Ağustos ayında başlayan ve toplam 8 ayda tamamlanan projenin bankaya önemli katkıları oldu. Projenin kendilerine sağladığı başlıca katkının 2019 yılında ortalama olarak elde ettikleri haftalık 5 bin adam saatlik efor kazancı olduğunu ifade eden Akbank Altyapı Otomasyon ekibinden Sedat Memet ve Barış Altıner, bu kazancın 2020’de COVID-19 kaynaklı uzaktan çalışma dönemlerinde haftalık 15 bin adam saatlik değere ulaştığını söylüyor. Aynı zamanda süreçlerin standart hale getirilip, manuel işlemlerden kaynaklanabilecek hataların ortadan kaldırıldığını, olası risklerin de önlendiğini dile getiren Ceren Ersoy, Hülya Uras, Tanju Vonal ve Malik Dündar, edindikleri diğer kazanımları şöyle paylaşıyor:

“Akbank gibi büyük ölçekli bir altyapıda uyumluluk kontrollerinin yapılması ciddi bir efor gerektiriyor. Uyumluluk kontrollerinin de otomasyona aktarılması, bu kontrollerin tekrar edecek şekilde gerçekleştirilip raporlanabilmesine olanak tanıdı. Böylece uyumluluğun sürekliliğinin sağlanması da mümkün oldu.”

“Senfoni projemiz başarıyla gelişmeye devam edecek

Micro Focus Türkiye Genel Müdürü Deniz Kırca, daha önce de Akbank ile Micro Focus olarak başarılı projeler gerçekleştirdiklerini belirtiyor ve sözlerine şu şekilde devam ediyor: “Akbank ile gerçekleştirdiğimiz bankanın BT süreçlerinin uyumlu ve çok verimli bir şekilde orkestrasyonunu sağlayan ‘Senfoni’ projesinin de başarıyla gelişmeye devam edeceğine inanıyoruz. Bizim için önemli olan uyumlu çalışmanın sonucunda elde edilen başarılı sonuçlar. Akbank birlikte çalışmaktan en mutlu olduğumuz müşterilerimiz arasında yer alıyor. Bu güçlü iş birliğinin ilerleyen dönemlerde artarak devam etmesini çok isteriz.”

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu