Alibaba Group’a 2,75 milyar dolarlık ceza

Çin'deki teknoloji devi Alibaba Group, tekel karşıtı bir soruşturma ile beraber konumunu yıllarca kötüye kullandığı gerekçesi ile 18 milyar yuan, yaklaşık 2,75 milyar dolar ile cezalandırıldı.

Çin Pazar Düzenleme Devlet İdaresi, New York ve Hong Kong’da listelenen Alibaba’nın 2015 yılından bu yana tüccarlarının diğer çevrimiçi e-ticaret platformlarını kullanmasını engelleyerek “pazar hakimiyetini kötüye kullandığını” belirlediğini söyledi .

Devlet Piyasa Düzenleme İdaresi (SAMR) bu uygulamanın, malların serbest dolaşımını engelleyerek ve tüccarların ticari çıkarlarını ihlal ederek Çin’in tekel karşıtı yasasını ihlal ettiğini de sözlerine ekledi. Küresel olarak şimdiye kadarki en yüksek rekabet cezasının yanı sıra, şirketten iç uyumu güçlendirmek ve tüketici haklarını korumak için “kapsamlı düzeltmeler” yapması istendi.

Reuters, Çin teknoloji devine uygulanan para cezasının, Alibaba’nın 2019’daki yurt içi gelirlerinin yaklaşık yüzde 4’ünü oluşturduğunu bildirdi. Bu ceza, teknoloji şirketleri üzerindeki baskının tam ortasında geliyor ve Çin’in internet platformlarında antitröst uygulamasının yeni bir döneme girdiğini gösteriyor.

Alibaba‘nın milyarder kurucusu Jack Ma‘nın geçen yıl Ekim ayında ülkenin düzenleyici sistemine yönelik kamuoyunda sert eleştirisinin ardından, kendi ülkesinde yoğun bir incelemeye girdi. Bir ay sonra yetkililer , Alibaba’nın internet finansmanı kolu olan ve dünyanın şimdiye kadarki en büyüğü olacak olan Ant Group tarafından planlanan 37 milyar dolarlık halka arzını iptal etti.

Geçen yılın Aralık ayında, Devlet Piyasa Düzenleme İdaresi (SAMR), şirkete yönelik antitröst soruşturmasını duyurdu. Bu rekor cezadan sonra, Ant Group‘un değerlemelerini önemli ölçüde azaltabilecek ve bazı serbest çalışan işlerini dizginleyebilecek, yasal düzenlemelere dayalı bir yenilemeyi kabul etmesi gerekiyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu