Alphabet, internet balonları olan Loon projesini iptal etti

Project Loon, CEO'sunun maliyetleri yeterince düşük tutamadıklarını söylemesi ile sona erdi.

Google, 2013 yılında Dünya’nı 20 km yukarısında süzülen balonlar ile kırsal bölgelere kablosuz bağlantı dağıtma çabası olan Project Loon’u duyurmuştu. Şimdi ise Loon’un CEO’su Alastair Westgarth, bir blog gönderisinde projenin durdurulması hakkında şunları yazdı: “Yol boyunca çok sayıda istekli iş ortağı bulmuş olsak da uzun vadeli, sürdürülebilir bir iş kurmak için maliyetleri yeterince düşürmenin bir yolunu bulamadık. Radikal yeni teknoloji geliştirmek doğası gereği risklidir ancak Loon’un sona erdiğini paylaştığım için üzgünüm.”

İptal kararı, şirketin 2020 yılında devasa uçurtmalardan rüzgar enerjisi sağlayan Makani adlı başka bir deneysel projeyi sonlandırmasının ardından gerçekleşti. Her iki proje de Alphabet’in uzun vadeli deneysel projeleri yürüten “X” iş biriminden çıkmıştı.

The Information’ın Kasım ayı raporuna göre, Loon son zamanlarda mali sıkıntılar yaşadı. Raporda Loon yöneticilerinin 2020 için en büyük hedefinin ikinci dış yatırım turunu güvence altına almak olduğu belirtildi.

CEO Westgarth veda mesajında, “Dört yıl önce katıldığımda Loon için öngördüğüm sonuç bu olmasa da tüm Loon ekibinin başarılarından son derece gurur duymaya devam ediyor ve çabalarımızın henüz hayal edemeyeceğimiz şekillerde yaşayacağını umuyorum.” dedi.

Ayrı bir blog gönderisinde ise X’in CEO’su ve Loon’un yönetim kurulu Başkanı Astro Teller, Loon’un Kenya’da bağlantı, internet, girişimcilik ve eğitime odaklanan kar amacı gütmeyen kuruluşları ve işletmeler için 10 milyon dolar destekte bulunacağını söyledi. Teller, “Ne yazık ki, ekibin son 9 yılda çığır açan teknik başarılarına rağmen, ticari uygulanabilirliğe giden yol, umulandan çok daha uzun ve daha riskli oldu.” diye de ekledi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu