Türkiye’nin geliştirdiği ANKA-3 İnsansız Hava Aracı (İHA), ilk uçuşunu gerçekleştirerek önemli bir kilometre taşına ulaştı. ANKA-3, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından geliştirilen insansız savaş hava aracıdır.
Bu uçuş, Türkiye’yi bu sınıfta bir İHA uçuran az sayıdaki ülkeler arasına soktu. ANKA-3’ün ilk uçuşu bir saat 10 dakika sürdü, 8,000 feet yüksekliğe ulaştı ve 150 knot hıza çıktı. Uçuş sırasında bir TUSAŞ Hürkuş turboprop eğitim uçağı refakat etti.
ANKA-3’ün silah taşıma kapasitesi konusunda bazı ek detaylar da açıklandı. İki gövde deposu istasyonunun her biri 1.400 poundluk silah taşıyabilecek. İki iç kanat istasyonu da her biri 1.400 poundluk, dış kanat istasyonları ise her biri 220 pound kapasiteye sahip olacak.
İHA’nın ayrıca düşük gözlemlenebilirlik özelliklerini korumak için iç silah bölmeleri bulunuyor. ANKA-3’ün silah envanterine, ABD yapımı Mk-82 500 poundluk serbest düşüş bombası, Küçük Çaplı Bomba (SDB) ve yerli üretim SOM-J gibi füzeler dahil edildi.
ANKA-3’ün düşük gözlemlenebilirlik özellikleri, hava savunma sistemlerine saldırı, elektronik harp ve keşif görevleri için hayatta kalmasını sağlamak üzere tasarlandı. Ayrıca, Türkiye, daha yüksek performanslı Bayraktar Kızılelma İHA’sı üzerinde de çalışıyor.
Bu iki İHA türünün, Türk Hava Kuvvetleri’ne ve potansiyel ihracat müşterilerine ileri seviye insansız hava savaş kabiliyetleri sunması bekleniyor.
Bu projeler, Türkiye’nin insansız hava araçları hedeflerini ve yerli havacılık sanayisinin sürekli gelişimini simgeliyor. Ancak, bu gelişmiş savaş hava aracı projelerinin ne kadar başarılı olacağı henüz belirsiz. Yazılım geliştirme, ağ mimarisi ve alt sistem entegrasyonu gibi büyük zorluklar bulunuyor. ANKA-3’ün düşük gözlemlenebilirlik imzasının ne kadar azaltılacağı ve gerçek savaşta nasıl kullanılacağı önemli sorular arasında yer alıyor.