Appium’un öyküsü Testİstanbul Konferansı’nda

7 yıldır Doğu Avrupa ve Orta Doğu’nun en büyük yazılım test konferansı olmayı sürdüren Uluslararası TestIstanbul Konferansı öncesi açık kaynak test yazılımı Appium’un yaratıcısı Dan Cuellar, Appium’un geliştirilme süreci ve test otomasyonunda kullanımı konularında açıklamalarda bulundu.

Dan Cuellar, kişisel kullanımı için tasarladığı bir test otomasyonu yazılımının yüz binlerce kullanıcıya ulaşması yolculuğunda edindiği deneyimleri paylaşacak.

Doğu Avrupa ve Orta Doğu’nun en büyük yazılım testi konferansı olan Uluslararası TestIstanbul Konferansı öncesi açık kaynak test yazılımı Appium’un yaratıcısı Dan Cuellar, Appium’un geliştirilme süreci ve test otomasyonunda kullanımı konularında açıklamalarda bulundu.

Appium’un, mobil uygulamalar yazarken karşılaştığı sorunlara bir çözüm olması için kendisi tasarlayan Cuellar, o sırada sektörde bulunan araçların gereksinimlerini karşılamadığını söylüyor. iOS tabanlı uygulamaların düzenli test otomasyonu için ortaya çıkan Appium’un zaman içerisinde bu kadar büyüyeceğini kendisi de hiç tahmin edememiş.

Açık kaynak bir test otomasyonu yazılımı kullanmanın en büyük avantajı olarak, yazılım firmalarına stratejik ve finansal olarak zorunlu kalınmaması öne çıkıyor. Yazılımcılar, otomasyon aracını kendi ihtiyaçlarına göre değiştirebiliyor veya testler sırasında otomasyon aracından kaynaklı sorunlar ile karşılaşılırsa anında müdahale edilebiliyor. Cuellar, “Açık kaynak yazılımlar her zaman için ücretsiz olacağından, bir yazılım firmasının ürününü güncellemesini beklemekten veya pahalı bir kontratı imzalamak için firmanın insafına kalmaktan çok daha iyiler” diyor.

Mobil yazılımların testinin, diğer tür yazılımların testlerine göre bazı farklılıkları bulunuyor. Örneğin mobil yazılımlarda donanımsal kısıtlamalar çok daha fazla; özellikle ekran boyutları ve ağ bağlantısının kalitesi bakımından. Ayrıca, manüel testlerde insanlar, yazılımları cep telefonlarında test ederken fiziksel olarak çok yoruluyorlar. Masaüstü bilgisayarlar günde sekiz saat kullanılabilecek şekildea. tasarlanırken mobil cihazlar arada sırada kısa süreler ile kullanılmaları için tasarlanıyor. Çoğu işlem, örneğin bir adres yazmak mobil cihazlar üzerinde çok daha uzun zaman alıyor ve daha zor tamamlanıyor. Dan Cuellar, “Bu sebepler yüzünden manüel testler çok daha yavaş tamamlanıyor ve test stratejinizde yüksek miktarda manüel test gereksinimi varsa tüm pratikliğini yitiriyor” diyor.

Dan Cuellar, Uluslararası Testİstanbul Konferansı’ndaki keynote konuşmasında, Appium’u geliştirirken karşılaştığı zorluklara ve bu zorluklardan edindiği deneyime değinecek. “Appium’u yazmaya başladığım zaman açık kaynak yazılımlar hakkında çok az bilgim vardı, hele hele açık kaynak bir projeyi yönetmek konusunda neredeyse hiç yoktu. Konuşmam, tek kullanıcılı bir açık kaynak projesinden yola çıkarak yüz binlerce kullanıcıya ulaşmam sırasında edindiğim deneyimlerden oluşacak” diyor Cuellar.

TTB Başkanı Koray Yitmen’in test veri stratejileri ve Türkiye Yazılım Kalite Raporu sonuçları hakkında bilgiler paylaşacağı açılış konuşması ile başlayacak konferansın keynote konuşmacıları arasında, ISTQB eski Başkanı Rex Black, Foodit.com Yazılım Testi Başkanı, Spotify Test Yöneticisi Kristian Karl ve Praegus B.V. Performans Mimarı Roland Leusden de bulunuyor.

Konferansın sonunda test veri yönetimindeki sorunların ele alınacağı ve Türkçe yapılacak panelde Keytorc Yönetici Ortağı Barış Sarıalioğlu moderatörlük görevini üstlenecek. Panel katılımcıları arasında bulunan TTB Başkanı Koray Yitmen, Kredi Kayıt Bürosu Kıdemli Başkan Yardımcısı Hazar Tuna, Intertech Genel Müdür Yardımcısı Ertekin Güzel, Emerson ICT Yöneticisi Cankat Şimşek ve Kariyer.net CTO’su ve İdari Başkan Yardımcısı Mert Hekimci değerli görüşlerini aktaracaklar.

Tüm konuşmaların İngilizce ve Türkçe simültane çeviri ile takip edilebileceği konferans hakkında daha detaylı bilgi almak için http://testistanbul.org/ adresini ziyaret edebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu