Au-Spot isimli robot, Mars’taki mağaraları keşfe hazırlanıyor

Bu robotların astromadencilik alanında da görev yapabileceği düşünülüyor.

Köpek benzeri dört bacaklı bu robot, en gelişmiş yapay zekaya sahip sentetik canlılardan biri. Dikkat ederseniz artık sentetik canlı gibi bir ifade kullanmaya başladık. Çünkü standart robotlara göre artık yeni nesil modeller bir hayli geliştiler. Au-Spot isimli bu model de direkt olarak Mars’ın yapısına ve özellikle mağaralarına uygun otonom özellikleriyle donatılıyor.

Lazerli haritalama sistemi

Geçtiğimiz günlerde Amerikan Jeofizik Birliği (AGU) yıllık toplantısında NASA ve JPL-Caltech ortaklığı ile “Mars Köpeği” olarak tanıtılan bu robot daha önce hiçbir robotun sahip olmadığı esnek ve gelişmiş manevra kabiliyetine sahip. Aynı zamanda son derece dirençli ve dayanıklı tasarlanan Mars Köpeği’nde gelişmiş bir sanal haritalandırma özelliği de bulunuyor.

Lidar yani lazer destekli bu sisteme göre bir mağarada farklı tüneller arasında hızlıca yoluna belirleyebilecek Au-Spot, uzun yıllar boyunca görev yapabilecek şekilde tasarlandı. Benzer robotlara göre 12 kat kadar daha hafif olan bu robot saatte 5 km hız yapabiliyor. Başta NASA olmak üzere bilim çevreleri bu robotların astromadencilik alanında da görev yapabileceğini düşünüyor.

İlgili Makaleler

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu