Barclays ile Amazon teknoloji ortaklığı için bir arada

Barclays ve Amazon ortaklığı, müşterileri daha da bilinçlendirecek.

Finans sektöründe yapay zekanın yükselişine dair birçok haber görüyoruz. Bunlardan en güncel olanlarından biri Barclays Bankası ve Amazon Almanya’dan geldi. İkili geçtiğimiz günlerde Amazon üzerinden gerçekleşen kişisel alışveriş anlaşması ile perçinlendi. Anlaşmaya göre, Amazon kişinin rızası doğrultusunda kredi kartı hareketlerini gözlemleyerek bir sonraki sipariş için tavsiye ve fikir veren bir yapay zeka geliştirdi. Kulağa basit gelse de aslında sistemin arkasında büyük veri analizi yatıyor. Bankanın müşteri veritabanı düşünüldüğünde de ortaya muazzam bir işlem gücü çıkıyor.

Büyük veri ve finans

Barclays CEO’su Jes Staley, “Amazon ile yaptığımız ortaklığımızı son beş yıldaki en önemli işlerimizden bir tanesi olarak görüyoruz. Yapay zeka konusunda her alanda bir yarış var. Finans alanında bu proje ile lider olarak ipi göğüsleyeceğimizi düşünüyoruz.” diyor. Derin öğrenme kavramını daha önce de Alibaba’nın kurucusu Jack Ma gibi isimler dile getirmişti. Gerçekten e-ticaret başta olmak üzere her türlü finans alanında makine öğrenimi ve büyük veri gibi kavramlar fark yaratmaya başlıyor.

Yetkililer Barclays ve Amazon ortaklığının müşteriyi bilinçlendireceğini düşünüyor. İngiliz hükumetine bağlı olarak ekonomi alanında görev yapmış Mark Carney, “Özellikle fiyatlar konusunda karşılaştırmalı bilgi alacak olan müşteri ihtiyaçlarını gecikmeden ya da zarar etmeden karşılama şansına sahip olacak. Barclays ve Amazon’un geliştirdiği yapay zeka aslında çok iyi bir fırsat takipçisi olarak yorumlanıp müşteriye daha fazla seçenek sağlayacak.” diyor. Zaman içinde bu ortaklığın tüketici alışkanlıklarını olumlu mu yoksa olumsuz mu etkilediğini göreceğiz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu