Berkeley Üniversitesi’den böcek boyutunda robot!

Berkeley Üniversitesi’ndeki bir grup mühendis, böcek ve örümcek yapısına benzer bir robot üretti.

Robot geliştirme konusundan doğadan ilham almaya devam ediyoruz. En son Berkeley Üniversitesi’ndeki bir grup mühendis böcek ve örümcek yapısına benzer bir robot üretti. Özellikle böceklerin en ufak bir aralığa bile girmesi ya da baş aşağı şekilde de olsa hiç zorlanmadan yollarını bulabilmeleri mühendislere ilham verdi.

Hız makinesi

Mühendisler yeni nesil elektrostatik yapışma özelliğini geliştirip küçük robotlara ekliyor. Elektrostatik yapışma ile çok katmanlı malzemeden oluşan robotlar akım verildiğinde uzayıp büzülebiliyor. Bu arada gelişmiş yapılarına ek olarak robotlar son derece yetenekli hale getiriliyor. Öyle ki böcek boyutlarında olmasına rağmen çita kadar çevik olduğu testlerde görülüyor. Sadece kıvrak ve esnek olmaları değil aynı zamanda labirent ortamlarında da çıkışı hızlı bulmaları ve önlerine konulan engelleri süratle aşma becerileri nedeniyle robotlar bir hayli akıllı geliştiriliyor. Hamamböceği boyutlarında geliştirilen prototip, 2019 yılında 1 saniyede yaklaşık 2.5 km’e gibi inanılmaz bir hıza ulaşabiliyordu. Bu da yaklaşık kendi boyunun 20 katına denk geliyor.

Mekanik mühendislik profesörü olarak Berkeley’de bu projede görev yapan Liwei Lin, “Robotumuzun yüksek hızlara ulaşması beklenmedik bir soruna neden oldu: Kontrol. Akım verdikten sonra onu sağa sola ya da istediğimiz tarafa yönlendirmekte zorlandık. Ancak iki yıldır tam bir simetrik yapı geliştirerek ve iki bacağa farklı iki akım vererek bu sorunun üstesinden gelmeyi başardık.” diyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu