Bilişimin kalbi CeBIT'te attı

Almanya’nın Hannover kentinde 16-20 Mart tarihlerinde gerçekleşen Uluslar arası CeBIT Bilişim Fuarı, 3 bin 400 firmasıyla 300 bin ziyaretçiye kapılarını açtı. Açılışında Almanya Başbakanı Angela Merkel’in yer aldığı fuar, Türkiye’den de 6 firmayı ağırladı.
Almanya’nın Hannover kentinde her yıl düzenlenen Bilişim fuarı CeBIT bu yıl 16-20 Mart tarihleri arasında gerçekleşti. CeBIT 2015’e 100’ü aşkın ülkeden 3 bin 400 firma katılırken, Türkiye’den sadece 6 firmanın katılması ise dikkat çekti. Almanya Başbakanı Angela Merkel’in de açılışında bulunduğu fuarda, dünyanın en önemli bilişim firmalarının ürünleri sergilendi. Fuarın bu yılki partner ülkesi ise Çin oldu.

“Türkiye teknolojide birçok ülkeyi geride bıraktı”

Türkiye’nin Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu Hannover kentine gelerek CeBIT fuarını gezdi. Fuarla ilgili açıklama yapan Karslıoğlu, teknolojik alanda Türkiye’nin birçok ülkeyi geride bıraktığını söyledi. Karslıoğlu, “Gördüğüm kadarıyla Türk firmaları gurur verici sistemler üretmişler. Alman firması olarak katılıp da sahipleri Türk olan firmalarımızda var. Türk gençlerinin yaptığı birtakım buluşlarında burada sergilendiğini biliyoruz. Büyükelçi olarak sadece siyasi konularda değil, bu konularda insanları teşvik etmek ve çalışmak görevlerim arasında. Neticede ekonomi güçlü olunca her şey güçlü oluyor” dedi.

Farklı tasarıma sahip ürünler görücüye çıktı

CeBIT’te birbirinden farklı teknolojik ürünlere de yer verildi. Alman bisiklet üreticisi Canyon’un Deutche Telekom ile ortak geliştirdiği akıllı telefon aplikasyonuna sahip bisiklet dikkat çeken ürünler arasındaydı. “Sensory Skyatt” isimli duş sistemi ise fuarda tanıtılan ilginç ürünlerden bir diğeri oldu. Duş sistemi sahibine faklı yağmurlama, ses, aydınlatma ve koku seçenekleri sunuyor. Bunun yanında Türksat da CeBIT 2015’teki yerini aldı. Uydu haberleşme hizmetleri ve bilişim alanında yürüttüğü faaliyetleri tanıtan Türksat, Türkiye dışında yaşayan vatandaşlara yönelik hizmetler hakkında da bilgi verdi. TP-LINK de CeBIT 2015’te hem ev, hem kurumlar için en yeni kablosuz ağ çözümlerini sergiledi. Fuar’da dört antenli, çok yüksek kablosuz hıza sahip Archer C2600 yönlendirici, yeni kablosuz menzil genişletici RE450, yeni nesil IP kamera NC250 ve kurumlar için yeni erişim noktası EAP220 ürünleri tanıtıldı.

İlgili Makaleler

Huawei yeni ürünleriyle CeBIT’te yerini aldı

CeBIT 2015’e katılan firmalardan biri de Huawei oldu. Şirket, açık inovasyonu adresleyen altı yeni ürün ve yedi farklı çözümle, kullanıcılarının karşısına çıktı. Huawei’nin kamu sektörü, nakliye, enerji ve finans alanında lanse ettiği ürünler ve çözümler, uçtan uca BT operasyonları için sektöre sunuldu. Huawei’nin altı ana ürünü; S12700 Agile Switch’leri, CloudEngine 12800 Veri Merkezi Switch’leri, NetEngine 40E Core Router, Fusion Server 9032, OceanStor 18800 ve OceanStor 9000 olarak açıklanırken, yedi ana çözümü ise Akıllı Şehir Çözümleri, OmniMedia Çözümleri, Agile Network Çözümleri, Servis Odaklı Bulut Veri Merkezleri, Agile Tümleşik Çözümleri, Endüstriyel Bağlantı Çözümleri ve Kurumsal BT Servisleri olarak belirtildi.

Alibaba yeni teknolojisini tanıttı

Alibaba da yeni teknolojisini Almanya’da tanıttı. ‘Smile to Pay’ teknolojisinin uygulanışını kendi telefonuyla gösteren firma kurucusu Jack Ma, sahibi olduğu Alibaba.com’dan bir pul satın alarak ödemesini akıllı telefonuna bakarak yaptı. İşlemi kısa zamanda tamamlayan Ma, satın alınan ürünün önceden belirlenmiş adrese gönderildiğini söyledi. Yeni ödeme teknolojisiyle ilgili kısa bir bilgi veren Jack Ma, “Herkes şifresini unutabilir, ama yüzünüzü unutamazsınız” dedi.

Siber saldırılar konuşuldu

Ürünlerin yanında, CeBIT bilişim fuarında siber saldırılarla mücadele yöntemleri de tanıtıldı. Konuyla ilgili konuşan Enformasyon Teknolojileri Birliği Başkanı Bernhard Rohleder, virüs saldırılarının Alman şirketlerine her yıl 50 milyar Euro’luk zarar verdirdiğini söyledi. Rohleder, “Özel sektör internet güvenliğinin önemini nihayet kavradı ama önlem alınması gecikiyor. Bunun için öncelikle uzmana ve paraya ihtiyaç var. Orta ölçekli ve küçük işletmelerin bu konuda aydınlatılıp uygulamaya geçmelerinin sağlanması lazım” dedi.

Havelsan insansız hava aracını tanıttı

Türk Silahlı Kuvvetleri Güçlendirme Vakfı’nın teknolojik çözümler geliştiren şirketlerinden Havelsan, Almanya’nın Hannover kentinde devam eden Uluslararası Bilişim ve Bilgisayar Fuarı CeBITte son teknolojiyle üretilen ve tamamen milli bir ürün olan İnsansız Hava Aracı’nı (İHA) sergiledi. Yaklaşık yarım saat havada kalabilen, 2.5 kilogram ve kamera gibi mühimmatları taşıyabilen aracın elektronik ve yazılım tasarımı Havelsan tarafından geliştirildi. Yüzde 100 güvenilir bir milli savunma sanayi ürün olan İHA’nın içerisinde taş görünümlü sensörler bulunuyor. Taş görünümlü sensörler sahaya dağıtılıyor ve geçiş noktalarına konulan bu sistemler kilometrelerce ileriden olağan hareketlenmeler tespit ediliyor.
manset kutu

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu