Birleşik Krallık, App Store için soruşturma başlattı

İngiltere’nin antitröst düzenleyicisi, Apple'ın App Store kullanan geliştiricilere adil olmayan hizmet şartları dayatıp dayatmadığını belirlemek için bir araştırma başlattı.

Avrupa Komisyonu’nun antitröst suçlamalarına yönelik Apple’a karşı hazırladığı raporların ortaya çıkmasıyla duyulan haberde, suçlamaların App Store ile de alakalı olduğu söyleniyor.

İngiltere’nin Rekabet ve Piyasalar Kurumu yaptığı açıklamada, App Store’un bazı hizmet şartlarıyla ilgili olarak geliştiricilerden şikayetler aldığını söyledi. Antitröst düzenleyicisinin araştırmayı planladığı “koşullardan” biri ise Apple’ın iOS uygulamalarının yalnızca kendi pazarında dağıtılması gerekliliği. Soruşturmada ayrıca, geliştiricilerin uygulama içi işlemlerde yüzde 30’a kadar komisyon alan Apple’ın ödeme sistemi aracılığıyla işlenmesini zorunlu kılınan politika da araştırılacak.

Yetkililer, iPhone üreticisinin geliştiricilere dayattığı koşulların haksız mı yoksa rekabete aykırı mı olduğunu belirlemeye çalışacak. Daha spesifik olarak esas amaç; bu şartların Birleşik Krallık tüketicileri için uygulama ve uygulama içi satın alma fiyatlarını artırma konusunda nihai etkiye sahip olup olmadığını ortaya çıkarmak. Araştırma ayrıca Apple’ın politikalarının satın alma seçeneklerini azaltma olasılığını da araştıracak.

Rekabet ve Piyasalar Kurumu Başkanı Andrea Coscelli ise yaptığı açıklamada, “Milyonlarca kişi olarak her gün hava durumunu kontrol etmek, oyun oynamak veya paket servis sipariş etmek için uygulamaları kullanıyoruz. Bu nedenle, Apple’ın pazardaki konumunu adil olmayan veya rekabeti ve seçimi kısıtlayabilecek şartlar belirlemek için kullandığına dair şikayetleri dikkatli incelememiz gerekiyor.” dedi.

Soruşturma, Avrupa Komisyonu’nun araştırmakta olduğu antitröst suçlamalarıyla aynı konuların çoğuna odaklanıyor. Financial Times’a göre, Avrupa Komisyonu teknoloji devini, App Store’u kendi Apple Music hizmeti için geçerli olmayan üçüncü taraf müzik akışı uygulamalarına haksız kısıtlamalar getirmek için kullanmakla suçlayacak. Esas sorun ise Apple’ın uygulama içi satın almalarda yüzde 30 komisyon alması. Bazı geliştiriciler gelirlerinin düşmesini önlemek için ücreti müşterilerine aktarmayı veya uygulama içi satın alımları devre dışı bırakmayı ve kullanıcıları diğer ödeme yöntemlerine yönlendirmeyi seçiyor. Düzenleyiciler, bu durumun fiyatları şişirdiğinden ve tüketici seçimini azalttığından şüpheleniyor.

Özellikle Apple’ın politikalarıyla ilgili sorun yaşayan bir geliştirici de Spotify. Müzik yayını devi, 2019’da iPhone üreticisi aleyhine App Store politikalarıyla ilgili bir şikayette bulundu. Spotify’ın şikayeti ise Avrupa Komisyonu’nun soruşturmayı başlatmasına neden olan temel faktörlerden biri oldu.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu