BMW elektrikli bisiklet ve katlanır scooter’ını tanıttı

Etkileyici bir elektrikli otomobil serisine sahip olan BMW, şimdilerde pille çalışan iki tekerlekli araçlara odaklanıyor. Alman marka devi, şehir sokaklarında emisyonsuz gezinmesini sağlayacak iki yeni elektrikli bisikleti piyasaya sürdü.

BMW, 2019 yılında sunulan X2City e-Scooter da dahil olmak üzere kendi bisikletleri ve iki tekerlekli araçlarını tasarlamaya devam ediyor. BMW’nin CE-04 scooter’ını tanıtmasından kısa bir süre sonra gelen yenilikçi konseptler ise şirketin elektrik devrimine olan bağlılığına işaret ediyor.

İlk tasarım, Dynamic Cargo adı verilen kompakt, üç tekerlekli bir bisiklet. İsminden de anlaşılacağı gibi arkasındaki platform alışveriş, bagaj, çocuk ve yük taşımak için tasarlanmış. Bu bölüm, ne taşımak istediğinize bağlı olarak bir dizi modüler aksesuarla da donatılabiliyor.

Rahat bir sürüş için üç tekerlekli bisiklet, büyük bir ön tekerleğe ve çift döner arka aksa sahip. İki arka tekerleğe sahip üç tekerlekli bisikletler dönüşlerde dengesiz manevralara sebep olsa da BMW, Dynamic Cargo’yu dönüşlere dayanaklı olacak şekilde tasarladı. Bisikletin iskeleti, arka tekerleklerin ve taşıma bölümünün hemen önünde dönüyor, bu da sürücünün ve ön tekerleğin, geleneksel bir bisiklet gibi dönüşler yapabileceği anlamına geliyor.

BMW, diğer bisikletlerinden farklı olarak, viraj alırken ön ana iskeletin eğilmesine izin vererek üç tekerlekli konseptte bir dinamizm elde etmeyi hedefliyor. Ancak döner bir aks ile bağlanan arka çerçevenin yolda sabit kalması gerekiyor. Bu nedenle şirket, elektrikli aktarma organlarını iki arka tekerleğe yerleştirmiş. BMW ayrıca bisikletlerde hava koşullarına karşı koruma sistemi de geliştirmek istiyor.

Elektrikli aktarma organları, sert aks ile donatılmış iki arka tekerleği sürmek için pedala basıldığında otomatik olarak devreye giriyor. Böylece sürüş ne kadar zorlu olsa da yük dengede kalıyor. Prensipte bu konsept, kulağa elektrikli yük bisikletlerinin konsepti gibi geliyor. Ancak BMW’ye göre, bu geleneksel araçlar genellikle fazla geniş ve çok uzun ya da ekstra ağırlık nedeniyle normal bisikletlerden daha kötü yol tutuş özelliklerine sahipler.

BMW’nin piyasaya sürdüğü ancak üretmeyeceği bir başka tasarım da Clever Commute olarak bilinen bir elektrikli scooter. Arka tekerleği de katlayarak dingil mesafesini kısaltan yenilikçi bir katlama mekanizmasına sahip scooter’ın daha geleneksel bir tasarımı bulunuyor. Clever Commute’in tasarımı, işe gidip gelmeyi biraz daha çevre dostu haline getirmek isteyen profesyoneller için oldukça uygun ve toplamda üç farklı modu bulunuyor: Toplu taşıma modunda taban yana doğru katlanarak dingil mesafesini kısaltıyor. Bu da otobüslerde, trenlerde ve duraklarda alandan tasarruf sağlıyor. Tamamen katlandığında ise kompakt bir boyuta erişiyor ve böylece araba bagajına kolayca yerleştirilebiliyor. Clever Commute’ın küçük olması elbette güçsüz olduğu anlamına gelmiyor. Scooter’ın ön tekerlekte göbeğe monte edilmiş motoru, rampaların minimum eforla çıkılmasına yardımcı oluyor.

Otomobil üreticisi, her iki EV için güç veya menzil hakkında ayrıntılı bilgi vermedi fakat her bisikletin pilinin çıkarılabileceğini ve evde şarj edilebileceğini paylaştı. BMW, bu yeni araçlarını yollara çıkarmak için potansiyel lisans sahipleriyle şimdiden görüşmelerde bulunduğunu da ekledi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu