BMW’den çevreci yapay zeka ve dijital ikiz yatırımları

Yapay zeka ile hayat bulan simülasyon sistemi, otomobile dair birçok parametrenin belirlenmesi için zaman tasarrufu sağlayacak.

Otomobil dünyasında her geçen gün farklı bir markanın özellikle yapay zeka konusunda inovasyon peşinde koştuğuna tanıklık ediyoruz. BMW de bu trene atlamakta gecikmeyen markalardan biri olarak karşımıza çıkıyor. Marka bu sene içerisinde üretimine başlayacağı iX modeli öncesi plastik ve metal parçalardan oluşan bir simülasyon sistemi oluşturdu. Yapay zeka ile hayat bulan bu sistem, otomobile dair birçok parametrenin belirlenmesi için zaman tasarrufu sağlayacak.

Zaman tasarrufu

Yeni yönetmeliklere hazırlanan BMW, karbon salınımı konusu başta olmak üzere birçok hassas dengeyi oturtmaya çalışıyor. Birbirinden bağımsız gibi gözüken birçok değişkeni en ince ayarlarına kadar ölçmek isteyen BMW normal şartlarda aylarca belki de yıllarca sürecek bir işlemi yapay zeka kullanımı ve dijital ikiz üretimi ile günler içerisinde sonuçlandırabiliyor.

Neden-sonuç ilişkilerini tespit etmek

“Özel bir yapay zeka yazılımı sayesinde gerçek malzemeleri etkisini de hesaba katan bir dijital kokpit üretebiliyoruz.” diyen Proje Müdürü Bernhard Melzl, şu eklemelerde bulunuyor: “Dijital testler sonucu farklı kombinasyon ve araç parametrelerini deneyebiliyoruz. Sanal olarak gözlemlediğimiz neden-sonuç ilişkileri ise nihai üretim öncesi bize hayati verileri sağlıyor. Testlerimizde motorun ürettiği ısının kokpit içerisindeki plastik aksamlara etkisi gibi detaylı konulara eğilebiliyoruz.”

Plastik sayesinde daha yeşil bir dünya

Testler sonucunda geleneksel yöntemlerle metalden üretilmesi zorunlu olan bazı parçaların plastik alaşımı ile üretilebilme ve bu sayede daha hafif olma potansiyeli var. Elbette sağlamlıktan ödün vermeden hafiflemesi planlanan araçlar çok daha az benzin tüketeceği için daha çevreci olacak.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu