Bu gelişmiş robot mantar toplayıp soyabiliyor!

Pensilvanya Üniversitesi Tarım Bilimleri bölümünün geliştirdiği yeni bir robot, mantarları toplayıp büyük bir hassasiyette soyabiliyor.

ABD’de yer alan Pensilvanya Üniversitesi Tarım Bilimleri bölümü yeni bir robotik mekanizma geliştirdi. Robot, mantarları toplayıp büyük bir hassasiyette soyabiliyor. Bilim çevreleri özellikle tarım ve otomasyon alanında, bu robotun çok büyük işler başaracağını düşünüyor. Şu an için sadece prototip olarak geliştirilen robot gelişmiş makine görüntüleme sistemleriyle donatılmış.

Geri dönüş umudu

Araştırmayı yürüten ekibin başındaki isim Profesör Long He. Long He’ye göre, mantar sektörü eskisi kadar verimli bir iş olmadığı için popülerliğini yitiriyor. Bu tarz bir robot ile Long He, kârlılığın artacağını ve sektöre küsen çiftçi ve kurumların mantar işine dönmesini umut ediyor. “Pensilvanya’ta toplanan mantarlar ülkenin üçte ikisini oluşturuyor. Ancak mantar işi, bir hayli yoğun ve zorlu bir süreç olduğu için artık eskisi kadar ilgi görmüyor. Bana göre otomasyon ile önemli bir sıçrama yaşamak mümkün. Sonuçta 1 milyar dolarlık bir sektörden bahsediyoruz ve bunun gözümüzün önünde eriyerek yok olmasının önüne geçmek istiyoruz.” diyor Long He.

Hedef %99

Robotun bilimsel verileri ise Transactions of the American Society of Agricultural and Biological Engineer dergisinde geçtiğimiz günlerde yayımlandı. Buna göre, mekanizme %90 ile %94 arasında başarı ile mantarı topluyor ardından %97 başarı ile kesim ve fazlalık atma işlemini başarıyor. Bunun için de hava basıncıyla çalışan esnek parçalar devamlı olarak gözlemleniyor. Şu an için sadece mantar odaklı geliştirilen mekanizma için araştırmacıların ilk hedefi sonuçları %99’un üzerine çıkarmak. Ardından robotun başka mahsuller için kullanılması gündeme gelebilir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu