Bu robot, Hong Kong huzurevinde resepsiyonist!

Kwun Tong isimli devlete bağlı huzurevinde Tung Zai isimli bir robot, resepsiyonda çalışarak misafir ve ziyaretçilere neşe kaynağı oluyor.

Dünya çapında sağlık hizmetlerinin ilerlemesi sonucu insan ömrü uzuyor. Bu da bazı yeni özel ihtiyaçların doğmasına neden oluyor. Özellikle Hong Kong’da yaş ortalaması hızla artıyor. 15 yıl içerisinde istatistiklere göre nüfusun yarısından fazlası 50 yaşın üzerinde olacak.

Devlet, artan yaşlı nüfusun rahatını artırmak için teknolojiden yararlanmanın yollarını arıyor. Kwun Tong isimli devlete bağlı huzurevinde ise Tung Zai isimli bir robot, resepsiyonda çalışarak misafir ve ziyaretçilere neşe kaynağı oluyor. Robotun kafasında bulunan bir düğmeye bastıktan sonra kendisine tesis ve günlük aktiviteler hakkında sorular yöneltilebiliyor.

Robotun ayrıca bir de gövdesinde düğme bulunuyor. Bu düğmeye basıldığında ise Tung Zai, çeşitli önerilerde bulunabiliyor. Örneğin, “kantinimizde yemek hazır, hava bugün yağışlı” gibi yorumlar herkesin dikkatini çekiyor.

Ticari bir amacı yok

Uzay kostümü giymiş şirin bir robot olarak tasarlanan Tung Zai’yi satın almak isteyen birçok kişi teklifte bulunuyor. Ancak JCDISI isimli bir enstitü tarafından tamamen yaşlı bakım kalitesini artırmak üzere tasarlanan robotun ticari satışı düşünülmüyor. “Tung Zai’yi yaşlıların hayatını kolaylaştırmak ve iletişimi artırmak için tasarladık.” diyor enstitünün yöneticisi Calvin Luk Wing-hong.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu