Bu yenilikçi yapay zeka, robot tasarımlarına karar veriyor

RoboGrammar adlı yeni sistem, sorunu tespit ettikten sonra ihtiyaca göre en uygun çözüme yönelerek mühendislere büyük hız kazandırıyor.

MIT’deki araştırmacılar farklı zemin ve koşullara göre değişen robot tasarımlarında yapay zekayı belirleyici unsur haline getirdiler. RoboGrammar ismi verilen bu yeni sistem önce sorunu tespit ediyor ardından ihtiyaca göre en uygun çözüme yönelerek tasarım sürecinde mühendislere büyük hız kazandırıyor. Tasarım konusunda elbette yapay zeka önceden çeşitli verilerle yüklenmiş durumda. Bu aşamada araştırmacılar böcek, karınca ve örümcek gibi aslında son derece becerikli canlılardan ilham aldıklarını dile getiriyorlar.

Basmakalıp tasarımlara son

Belli bir yükü taşımak mı yoksa merdiven çıkmak mı? İşte bu tarz sorular üretilecek robotun da tasarımına etki edecek. RoboGrammar karar verirken stokta bulunan parçaları da göz önünde bulundurarak maliyeti düşürmeye yardımcı oluyor. MIT Bilgisayar Bilimleri ve Yapay Zeka Laboratuvarı (CSAIL) doktora öğrencisi Allan Zhao, yapay zeka ve tasarım konusunda henüz çok erken bir safhada olduklarını söylüyor. “Daha birçok iş insan eliyle hallediliyor. Yine de büyük bir potansiyel yakaladık ve yaratıcılığı üst seviyeye hızlıca taşımak için elimizde büyük bir fırsat var.” diyor. Zhao bugüne kadar aslında mühendislerin robot tasarım konusuna fazla eğilmediklerini de ekliyor: “Belli başlı kalıplar içinde hareket eden tasarımcılar aslında optimum tasarımı elde edip etmediklerini düşünmeden üretime girişiyordu. Şimdi zemine, ağırlığa ve çeşitli kriterlere göre çok daha verimli robotlar geliştirebiliriz.”

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu