Bulut ve mobiliteye yatırım yapmayan büyüme fırsatını kaçıracak!

Önümüzdeki yılların teknoloji trendlerine yatırım yapamayan şirketlerin büyüme fırsatını kaçıracağına dikkat çeken Dell Kurumsal Çözümler Başkanı Brian Humpries, “Global Teknoloji Endeksi araştırmasına göre; bulut bilişim, mobilite, büyük veri ve güvenlik teknolojilerine yatırım yapan şirketler yüzde 53 daha yüksek kâr oranları elde ediyor” dedi.

Derya COŞKUN SAYIN

‘Dijital Dönüşümün Geleceğe Hazır Kurumlar Stratejisine Etkisi’ kapsamında CIO Kahvaltıları etkinliğinde konuşan Dell Kurumsal Çözümler Başkanı Brian Humpries, bazı işletmelerin dijital dönüşümü yalnızca web sitelerini yenilemek ve birkaç yeni cihaz satın almak olarak algıladığını söyledi. Dijital dönüşümün uzun soluklu, önemli bir yolculuk olduğunu ifade eden Humpries, “Bu nedenle de Dell’in geleceğe hazır kurumlar stratejisinde, şirketlerin uzun vadeli şekilde gelecekte karşılarına çıkacak teknolojilere şimdiden adapte olabilmesini kapsıyor. Böylece kurumlar hem ellerindeki donanım ve yazılımı değerlendirebiliyorlar hem de şimdiden geleceğin teknolojilerine adapte olabilecek altyapıya hazır oluyorlar” dedi.dell-Brian_Humpries_cw

Geleceği şekillendirecek kavramın büyük veri olduğunu vurgulayan Brian Humpries, büyük veri kavramının Dell’in stratejisinde önemli bir yer tuttuğunu kaydetti. Humpries, IDC’nin büyük veri ile ilgili öngörülerini şöyle aktardı: “Büyük veri teknoloji ve hizmetleri yıllık ortalama yüzde 23,1 büyüyerek 2019 yılında 48,6 milyar dolarlık bir iş hacmi yaratacak. Bu büyüme hızı, tüm bilgi teknolojileri sektörünün büyüme hızının tam 6 katı olarak gerçekleşecek. IDC’ye göre; altyapı, yazılım ve hizmetler olarak üçe ayrılan büyük veri pazarında en hızlı büyüme yüzde 26 ile yazılım alanında görülecek.”

“Bir sonraki trilyon dolarlık endüstri ‘Büyük Veri’ olacak”

Bu kapsamda Michael Dell’in de vizyonunu aktaran Humpries, “Michael Dell’e göre, bir sonraki trilyon dolarlık teknoloji endüstrisi ‘Büyük Veri’ olacak. EMC satın alması da Dell’in piyasadaki en büyük oyuncu olma iddiası doğrultusunda gerçekleşti. Bu satın alma ile uçtan uca hizmet stratejisini geliştirirken ‘büyük veri’ için gereken en kapsamlı depolama çözümünü sunmuş olacak. Ayrıca Pivotal da EMC satın almasının ardından büyük veri çözümlerinin önemli bir parçası haline gelecek” diye konuştu.

Gartner’ın öngörülerine göre, 2015 yılına kıyasla yüzde 30 artarak, 2016 yılında 6,4 milyar cihaz internete bağlı olacağını ifade eden Humpries, “Hareket, ışık, sıcaklık, hava basıncı, mesafe gibi birçok konuda ölçüm için sensörler hayatımızda olacak. 2016 yılında sensörlerin ucuzlaması ve küçülmesi daha da çok yaygınlaşmasının önünü açacak. Şirketlerin sadece sensörlerden veri toplaması değil, gerçek zamanlı verileri işleyerek anlamlı iç görüler ortaya çıkarması gerekiyor” şeklinde konuştu.

“Bulut verimliliği ve kârlılığı artıyor”

Dell’in “Global Teknoloji Endeksi” araştırmasından da bahseden Brian Humpries, çıkan bulgulara göre önümüzdeki yılların belirleyicisi olan trendlere stratejik teknoloji yatırımı yapamayan şirketlerin büyüme fırsatını kaçıracağına işaret etti. Kuzey ve Güney Amerika, Avrupa, Asya ve Avustralya’da farklı endüstrilerden 2 bin 900 işletme ve orta ölçekli kuruluşların BT karar vericilerini temel alan araştırmanın; bulut bilişim, mobilite, büyük veri ve güvenlik teknolojilerine yatırım yapan şirketlerin yüzde 53 daha yüksek kâr oranları elde ettiğini ortaya koyduğunu belirten Humpries, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bulut verimliliği ve kârlılığı artırıyor. Katılımcılarının yüzde 42’sinin maliyetten tasarruf ettiği, işlerin yüzde 40 daha verimli yapıldığı ve yüzde 38 oranında daha iyi BT kaynak ayrımı sağladığını ortaya koydu. Mobil teknolojileri kullanan şirketlerin, kullanmayanlara oranla yüzde 44 daha çok kâr ettiğini ortaya koyan çalışma, BYOD programının etkin kullanımıyla bu oranın yüzde 53’e dahi çıkabileceğini gösteriyor.”

Geleceğe hazır kurumlara tavsiyeler

Brian Humpries, Dell’in ‘Geleceğe Hazır Kurum’ stratejisinin hedefinin, her yeni ürün ve hizmetin geleceğin veri merkezi ihtiyaçlarını düşünerek tasarlanması olduğunu vurgulayarak, bu doğrultuda kurumlar için 5 temel öneriyi şöyle sıraladı:

*Sadeliğe Yatırım Yapın – Sadelik, mevcut durumu korumak demek değildir. Mevcut sisteminizin değerini anlayarak ve sağladığı getiriyi değerlendirerek işe başlayın. Ardından gelecek için esnek olabilmek adına gerekli olan yerlerde eskiyen sistemlerinizi değiştirerek sadeliğe yatırım yapın.

*Açık Standartları Benimseyin – BT sektörü, açık standart olan güçlü teknolojiler üretiyor. Bugün satın aldığınız çözümler ile gelecekte satın alacağınız çözümler arasında uyumluluk sağlamak için bu yeniliklerden yararlanın.

*Önce Yazılımı Değerlendirin – BT sistemlerinde yazılım esneklik ve çabukluğa olanak tanır. İşletmenizin hızlı yanıt verebildiğinden emin olmak için buluttan veri merkezine kadar hangi işlemleri yazılıma geçirebileceğinize karar verin.

*Uçtan Uca Güvenlik Oluşturun – BT güvenlik pazarı oldukça bölünmüş durumdadır. Çözümler birbirine uygun olmadığında ortaya çıkan sistem açığı noktaları oluşmaması için basit, etkin ve bağlantılı bir uçtan uca güvenlik çözümü bulun.

*Yenileyin ve Otomatikleştirin – Eski programlama dilleri ve modası geçmiş BT platformları yapıları itibarıyla kısıtlayıcıdır. Maliyetleri azaltmak, sistemi hızlandırmak ve gelecekteki otomatik süreçlere zemin hazırlamak için daha modern sistemlere geçin.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu