California’da yeni bir girişim, küçük robotları beyne gönderiyor

Bionaut Labs, robotları hareket ettirmek için optik veya ultrasonik teknikler yerine manyetik enerjiyi kullanmayı deniyor.

Beyin bozukluklarını tedavi etmek için insan kafatasının derinliklerine minyatür robotlar göndermek uzun zamandır bilim kurgu konusuydu. Ancak bir California girişimine göre yakında gerçek olabilir. Bionaut Labs, mıknatıslar kullanılarak beyin yoluyla dikkatlice yönlendirilebilen küçük enjekte edilebilir robotları için sadece iki yıl içinde insanlar üzerinde ilk klinik denemelerini planlıyor.

Kurucu ortak ve CEO Michael Shpigelmacher, “Mikro robot fikri ben doğmadan çok önce ortaya çıktı.” diyor ve ekliyor: “En ünlü örneklerden biri, Isaac Asimov’un bir kitabı ve bir bilim insanlarının bir kan pıhtısını tedavi etmek için minyatür bir uzay gemisine girip beyne girdiği ‘Fantastic Voyage’ adlı bir film. O eski fikri alıp gerçeğe dönüştürmek istiyoruz.”

Taşınabilir ve verimli

Almanya’nın prestijli Max Planck araştırma enstitüleriyle birlikte çalışan Bionaut Labs, robotları hareket ettirmek için optik veya ultrasonik teknikler yerine manyetik enerjiyi kullanmayı deniyor. Çünkü bu tarz bir yaklaşım insan vücuduna zarar vermiyor. Hastanın kafatasının dışına yerleştirilen manyetik bobinler, mikro robotu aynı yoldan çıkarmadan önce beynin etkilenen kısmına uzaktan ve hassas bir şekilde yönlendirebilen bir bilgisayara bağlanıyor. Tüm bu sistem son derece hafif. MRI’dan farklı olarak kolayca taşınabilen sistem 10 ila 100 kat daha az elektrik kullanıyor.

Araştırmacılar, iki yıl içinde klinik deneyler başladığında, beyindeki sıvı dolu kistleri delmek için robotu kullanmayı umuyorlar. Başarılı olursa, süreç çocukları etkileyen nadir bir beyin bozukluğu olan Dandy-Walker Sendromunu tedavi etmek için kullanılabilir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu