Çin’in otonom taksi hizmetine siber güvenlik önlemi

Çin Siber Güvenlik Bakanlığı müşteri verilerinin ABD ile paylaşıldığına dair bir istihbarat yakaladıklarını belirterek Didi’ye engeller koydu.

Çin’de akıllı telefon uygulaması ile taksi çağırmak her geçen gün popüler hale geliyor. Şirketler rekabette ayrışmak adına ellerinden geleni yapıyorlar. Son dönemde bu alanda çıkış yakalayan isimlerden biri de Didi. Didi ilginç bir araç tasarımıyla geliyor. Otonom sürüş özelliğine sahip aracın içerisinde yasa gereği bir sürücü, dış bölümdeyse yolcu oturuyor.

Tüm bakanlıklar devrede

Birçok yolcu sırf meraktan da olsa Didi’yi denemek istiyor. Bu da şirketin bir anda büyüyerek geçtiğimiz günlerde 4.4 milyar dolarlık bir şirket haline gelip New York Borsası’na açılmasıyla sonuçlandı. Ancak bu hamle, Çin Siber Güvenlik Bakanlığı tarafından hiç hoş karşılanmadı. Bakanlık, müşteri verilerinin ABD Hükümeti ile doğrudan ya da dolaylı olarak paylaşıldığına dair bir istihbarat yakaladıklarını belirterek Didi’ye bazı engeller koydu. Olayı etraflıca araştırmaya niyetli olan Çin Hükümeti, Vergi Bakanlığı, Ulaştırma Bakanlığı, Doğal Kaynaklar Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı gibi birçok yetkili birimi sürece dahil etti. Bazı uzmanlar Çin’in bu baskıcı rejimi karşısında teknoloji şirketlerinin zorluk çektiğini düşünüyor. Diğer taraftan da özellikle Didi gibi uygulamaların kullanıcı verilerinin kontrol altında tutulması gerektiğini savunanlar da var.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu