Çip krizi giderek büyüyor!

Dünya çapında yaşanan çip krizi otomobil üreticilerinden sonra farklı sektörlere de yayılmaya başladı.

Pandemi ve koronavirüs süreci ile beraber üretimde yaşanan aksamalar beraberinde birçok sektörde sıkıntıların ortaya çıkmasına neden oldu. Yeni dönemde arz talep dengesinin de bozulması yüzünden içinde çip kullanılan cihazların üretimi ile ilgili sıkıntılar baş göstermeye başladı. Bu krizin en önemli belirtileri ilk olarak otomotiv sektöründe görülmeye başlamıştı. Artık çok daha fazla teknolojik hale gelen otomobillerde çok fazla çip kullanılmaya başlandı. Bu kullanım artışı ile beraber arzın bu talebe yetişememesi beraberinde sıkıntıları da getirdi. Bazı otomobil üreticileri çok talep görmeyen araçlarının üretimini yavaşlatma kararı aldılar.

Benzer bir durum teknoloji sektöründe de yaşanmaya başladı. Özellikle PlayStation 5 oyun konolu bu tedarik sorunu yüzünden yeteri kadar üretilemez hale geldi. Bu da fiyatların artmasına ve ürünün bulunamamasına neden olmaya başladı.

Bu çip krizinin şimdi de telefon sektörüne sıçradığı gelen haberler arasında yer alıyor. Örneğin, Apple bu krizden etkilenen şirketlerden biri olduğunu açıklamıştı. Benzer bir açıklama Xiaomi’den de gelmişti. Artık dünyanın en büyük teknoloji şirketleri bile üretim yaparken çip bulma sorunu yaşıyor. Krizin bu şekilde devam etmesi durumunda üretimde sıkıntıların artacağı ve bunun da fiyatları yükselteceği belirtiliyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu