Çocuklara özel teletıp robotu geliştiriliyor

Hasta çocuklar için geliştirilen robot, teletıp teknolojisinin tüm nimetlerinden yararlanacak ve uzaktan tedavi için kullanılacak.

Old Dominion Üniversitesi (ODU) mühendisleri, çocuklar için özel bir robot doktor geliştiriyor. ABD’nin Virginia eyaletinde bulunan çocuk hastanesi CHKD’da yatan bir hasta David Carey’den ilham alınarak geliştirilen bu robot, teletıp teknolojisinin tüm nimetlerinden yararlanacak. David Projesi ismi verilen bu teknolojide emeği geçenlerden biri de Doktor Tina Gustin. Onkoloji uzmanı olan Gustin, son dönemde teletıp konusunda yoğun araştırmalarıyla gündeme geliyordu. İki uzmanlık alanını birleştiren Gustin, çocuklar için teletıp destekli bir robot geliştirmenin de temellerini attı. Gustin, umutsuz kanser hastası olan çocuklara da en zor dönemlerinde köpeğiyle moral vermeye çalışan ve farklı tedavi yöntemleri uygulayan yenilikçi bir doktor olarak da göze çarpıyor.

İletişimin gücü

Projeye ilham veren David Carey ise Gustin’in teletıp ve robot fikrini ilk paylaştığı hastası. “Uzaktan destek sağlayan çocuklar için geliştirilmiş bir robotla çok daha fazla çocuğa çok daha hızlı şekilde tedavi sağlayabiliriz diye düşündüm. Sonuçta iletişim teknolojisinin potansiyelini kullanarak yarar sağlamaya çalışıyoruz. Bu da çok heyecan verici bir gelişme.” diyor Gustin. Gustin’e göre çocukların yabancılık yaşamayacağı bir robot geliştirmek çok önemli. Bunun için de yoğun bir araştırma yapan ekip birçok sanatçı ile çalışıyor. Eyalet tarafından da finansal anlamda desteklenen projede ortaya çocukların kendilerini yakan hissedecekleri bir robot çıkması hedefleniyor. Bugüne kadar mühendislerin öne çıktığı robot tasarımında belki de ilk kez hayati bir görev için çizerler ve 3D grafikerler rol üstleniyor. David Carey’ı geçtiğimiz aylarda kaybeden Gustin, projeye adeta yüreğini koyuyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu