Colorado Tıp Merkezi’nde insansı robotlar test aşamasında

BEOMNI isimli uzaktan kumanda ile yönetilen robot, ilk olarak tıbbi malzemelerin gerekli personele ulaştırılması görevini üstleniyor.

ABD’de Colorado’ya bağlı Lafayette bölgesinde TRU isimli bir sağlık kuruluşu değişik bir robotik uygulamaya geçiyor. İnsansı robot, temel birtakım tıbbi müdahalelerde bulunabiliyor. BEOMNI isimli uzaktan kumanda ile yönetilen robot, ilk olarak tıbbi malzemelerin gerekli personele ulaştırılması görevini üstleniyor.

Teletıp alanında büyük atılım

“TRU’nun insansı robotları sağlık alanında kullanarak sayısız potansiyeli hayata geçirecek olmasını sevinç ve heyecanla karşılıyoruz. Eminiz ki test sürecimiz çok başarılı geçecek ve ardından robotumuzu daha fazla sağlık kurumunda daha farklı görevlerde kullanabileceğiz.” diyor robotu geliştiren Beyond Imaginition isimli şirketin CEO’su Doktor Harry Kloor. Beyond Imagination daha çok yapay zeka alanında yenilikler yapan bir şirket. Bu nedenle, kademeli olarak otonom kullanıma geçecek BEOMNI hatalarından ders çıkaracak ve daima kendini geliştirecek makine öğrenimi özelliğine sahip.

Robotun geliştirilmesinde de sayısız inovasyonu devreye sokuyorlar. Bunlar arasında robotun kullanımına dönük geliştirmeler de var. Her ne kadar uzaktan kumanda kelimesi BEOMNI için biraz basit kaçsa da aslında sanal gerçeklik ile entegre bir çözüm kullanılıyor. Kloor, bu özellik sayesinde teletıp alanında BEOMNI’nin çok büyük rol üstleneceğine inanıyor.

Araştırmalara göre, ABD’de hasta başına düşen personelin ücreti 100 bin doları buluyor. BEOMNI, maliyeti düşürerek hasta bakım kalitesini artırmaya yarayacak. Kloor’a göre robotların pazarda yerini alması için üç dört yıl daha çalışma yapılması gerekiyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu