Site icon CIO Update

CROC yelkenlerini doldurdu

CROC ile birleşmesinden sonra veri merkezi alanına yönelen NGN’in Teknolojiden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ufuk Yaşıbeyli, doğru işletilmeyen veri merkezlerinin yüksek maliyetlerle karşılaşabileceğine dikkat çekiyor.
Rusya merkezli IT şirketi CROC ile birleşmesinden sonra veri merkezi alanında büyümeye başlayan NGN, 150 milyon dolar düzeyindeki yatırımıyla Tuzla’da hayata geçirmeye hazırlandığı Star of Bosphorus projesi ile adından sıkça söz ettiriyor. 5 bin metrekarelik “white space” alanında 2 bin kabinetlik kapasite sunan veri merkezi projesinin 2016 yılının ikinci çeyreğinde tamamlanması planlanıyor. Star of Bosphorus haricinde kendisine daha küçük bir veri merkezinin tasarım, inşaatı ve işletmesini gerçekleştiren NGN’in, önümüzdeki yıl için de Ankara’da yeni bir veri merkezi planı var.
NGN Teknolojiden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ufuk Yaşıbeyli, “Şu anda bizim için iki parçalı iş odağımız var. Bunlardan biri, depolama ve sanallaştırma ağırlıklı projeler geliştiren bir sistem entegratörü olarak mevcut işlerimizi büyütmek ve bu alandaki bilinirliğimizi yeni iş kolları ile zenginleştirmek. Diğeri ise Star of Bosphorus ile tam olarak büyüyecek olan veri merkezleri alanı” diyor ve veri merkezi alanındaki vizyonlarını açıklamayı şöyle sürdürüyor: “Bir veri merkezinden beklenen her türlü servisi vermek bizim için yeterli değil. Kolokasyon her veri merkezinin verdiği, vermekten kurtulamayacağı ve çok da kârlı olmayan bir iş. Biz, kolokasyonun yanında bulut ve yönetilen hizmetleri nasıl zenginleştirebileceğimize bakıyoruz. Bir firmayı nasıl yedek alma derdinden kurtarabileceğimiz ve bunu nasıl güvenli ve eş zamanlı yapabileceğimiz bizim için önemli olan. CROC’un hali hazırda Rusya’da kullandığı yenilikçi teknolojileri Türkiye’ye taşımak istiyoruz. Ayrıca vereceğimiz yenilikçi servisleri şirketlerin, müşteri temsilcisine ulaşmasına gerek kalmadan yenilikçe bir arayüzle sunabilme amacındayız.”
Ciddi bir rüzgarla geldi
NGN’in veri merkezi hizmetlerine yönelmesindeki önemli etken CROC. Rusya’da kendisine 6 bin metrekareden büyük bir veri merkezine sahip CROC; bu alanda bulut hizmetlerinin satışı, telekomünikasyon altyapısının ve onun temelinde ses-video servislerinin oluşturulması, yazılım geliştirme ve iş uygulamalarının hayata geçirilmesi, altyapı yazılım çözümleri, bilgi güvenliği, endüstriyel otomasyon, bina ve veri merkezlerinin mühendislik altyapısı, hayata geçirilmiş olan tüm sistemlerin, bilgi işlem, telekomünikasyon ve mühendislik donanımlarının BT desteği, BT süreçlerinin dış kaynak olarak kullanıma açılması gibi hizmetler sunuyor.
“CROC’un, veri merkezi tasarımında önemli bir bilgi birikimi var. Bir veri merkezinin elektrik şebekesinden soğutma sistemine kadar tüm altyapısını tek başına tasarlayabilecek bir mühendislik becerisine sahip. NGN olarak veri merkezi tasarımında sunacağımız hizmetlerde doğrudan CROC’tan yararlanıyoruz” diyen Yaşıbeyli; iş geliştirme, depolama, network, güvenlik gibi konularda da CROC kaynaklardan faydalanabildiklerini belirtiyor. Yaşıbeyli, “CROC, bize çok ciddi bir rüzgarla geldi. Yelkenlerimizi çok güzel doldurdu. Hem mevcut iş alanlarımıza onların desteği ile daha iyi odaklanmamızı, hem de yeni iş alanlarına ciddi bir şekilde kaynak ayırmamızı sağladı” diyor.
Sanallaştırma önemli adımdı
NGN, kendisine ait veri merkezlerinin tasarımı, kurulumu ve yönetimi haricinde, yatırımcı olmak isteyen şirketlere de bu alanda hizmetler sunuyor. Türkiye’de halihazırda çok sayıda yeni veri merkezi projesi olduğunu belirten Yaşıbeyli’in bu yatırımı yapan şirketlere veri merkezi yönetimiyle ilgili bir uyarısı var: “Veri merkezi yatırımcılarından bazılarının beklemedikleri yüksek maliyetle karşılaşma riskleri var, çünkü bazı yatırımcı şirketlerin veri merkezi işletmeciliği alanında yetişmiş bir elemanı olamayabilir. Mevcut profesyonel kaynaklarının yönetime yetişememesi gibi bir durum söz konusu olabilir. Veri merkezi yönetimini, bu işi iyi bilen kişilerin yapması gerekiyor. Doğru tasarlanmayan veri merkezleri de yüksek maliyet riski doğurabiliyor.”
Türkiye’deki en büyük veri merkezlerini bankaların yönettiğine dikkat çeken Yaşıbeyli, bankaların da verimliliklerini artırıp maliyetlerini düşürmek için genel trende uyarak veri merkezi hizmetlerini dışardan almaya başlayacakları düşüncesinde. Sanallaştırmanın buluta ve dış kaynak veri merkezine geçişte önemli bir adım olduğunu belirten Yaşıbeyli, bundan sonraki süreçte güvence hissinin, regülasyonların ve hizmet kalitesinin önemli olduğuna dikkat çekiyor.
İlk kez bir veri merkezi deprem izolasyon sertifikası alıyor
Felaket anlarında ilk kurtarılması gereken alanlar arasında veri merkezleri yer almaya başladığı için, bu tür durumlara karşı veri merkezleri için daha tasarım aşamasında gerekli önlemlerin alınması gerekiyor. Türkiye’nin en büyük veri merkezlerini barındıran İstanbul için en önemli felaket senaryosu ise depremle ilgili olduğu için NGN, Star of Bosphorus projesi için inşaat süreci ile birlikte deprem izolasyon sertifikası alma çalışmaları yürütüyor. Bunun için mühendislik şirketi Arup ve alanında uzman akademisyenlerle birlikte çalıştıklarını söyleyen Ufuk Yaşıbeyli, REDİ (Resilience-based Earthquake Design Initiative) adı verilen bu sertifikayı alan dünyada ilk veri merkezi olmaya hazırlandıklarını açıklıyor. Yaşıbeyli, “Böyle bir derecelendirmeyi veri merkezi için almak gerçekten zor. Bunun için önemli bir yatırım yapıyoruz. İnşaat çalışmalarımızı global olarak belirlenmiş olan bu standartlara göre yürütüyoruz” açıklamasında bulunuyor.

Exit mobile version