Dakikada 100 bin yabani ot yolan tarım robotu geliştirildi

“Otonom Yolucu” isimli yeni bir tarım robotu bilgisayar, GPS ve lazer gibi araçlarla günde 20 dönüm araziyi yabani otlardan arındırabiliyor.

“Otonom Yolucu” isimli yeni bir tarım robotu, günde 20 dönüm araziyi yabani otlardan arındırabiliyor. Bunu yaparken de gelişmiş bilgisayar, GPS ve lazer gibi araçları kullanan robot çiftçilerin işini büyük oranda kolaylaştırıyor. Aracın lazerinde ise önemli bir ince detay var. Elbette Yıldız Savaşları lazerinden farklı olarak, araç toprağa zarar vermeden sadece yüzeysel temizlik yapacak kadar ısı üreten bir teknolojiye sahip. 

Yüksek verimlilik

Carbon Robotics tarafından geliştirilen bu robot saatte yaklaşık 10 km hız ile ilerleyebiliyor. Adeta dev bir temizlik robotu gibi çalışan Otonom Yolucu, sıra sıra ilerleyerek tüm tarlayı kendi kendine temizliyor. Gerçek zamanlı olarak 12 çok yüksek çözünürlüklü kamera devamlı tarama yaparak yapay zekaya işlemesi için veri gönderiyor. Zemindeki en ufak istenmeyen bir otun tespit edilmesi birkaç mili saniye sürüyor. Otun ortadan kaldırılması ise elbette göz açıp kapayıncaya kadar çoktan hallediliyor. Hesaplara göre 20 dönüm bir arazide 30 çiftçi tam gün çalışarak tarlayı arındırabiliyor. Çok daha büyük alanlarda da sorunsuzca çalışabilecek şekilde geliştirilen robotlar, dilenirse kiralama yöntemiyle de arazi sahibi ile buluşabiliyor. Özellikle dönemsel tarım yapanların bu tarz bir yatırım yapmaya sıcak bakacakları düşünülüyor. Zaten 2021 için tüm modelleri satan Carbon Robotics, önümüzdeki yılın ön siparişlerine başlamış durumda.

İlgili Makaleler

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu